(2011, 6) Sjednica Skupštine: Naknade ("Dnevni avaz")






Piše: Alen Bajramović: Dnevni avaz, 06.07.2011.


Sa jednim glasom protiv i šest suzdržanih izvještaj o radu Centra je usvojen

Žestoku raspravu poslanika u Skupštini BPK Goražde izazvao je izvještaj o radu JU Centar za socijalni rad. Umjesto o izvještaju, poslanici su uglavnom diskutirali o nadoknadama za starateljstvo, aktuelnoj temi zbog koje je bivša ministrica zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Delila Klovo podnijela ostavku. 

Podsjetimo, nakon što je njen prijedlog da se naknade ukinu, a do tada primljeni novac vrati u budžet, na sjednici Vlade u njenom odsustvu izmijenjen, Klovo je podnijela ostavku. Vlada BPK potom joj nije dala saglasnost ni za imenovanje na poziciju direktorice Centra. 

Tužbe zbog duga

Jedan broj socijalnih radnika primao je naknade od po 150 KM za starateljstvo nad djecom i osobama koje nisu u mogućnosti da se same brinu o svojim pravima, a smještene su u odgovarajuće ustanove u FBiH. Isplate naknada su obustavljene, ali rješenja nisu poništena pa su socijalni radnici podnijeli tužbe tražeći nagomilana potraživanja.

Premijer Emir Frašto kazao je da je dosadašnja praksa u Centru, dolaskom nove Vlade, prekinuta, te da će odluku o ranijim dugovima donijeti Sud. 

- Centar nadzire 2.500 građana, daje im pomoć, brine o njezi, socijalnom staranju i ovih lica između ostalog. Moguće je da prave greške. Naše je da to ne rade više - kazao je Frašto. 

Okrenula glavu 

Govoreći o ministrici Klovo, Frašto je kazao kako je "jednoj mladoj osobi pružena izuzetna šansa da se iskaže". 

- Problematično šta će biti s tom osobom koja je konkurisala i tražila saglasnost od ove iste Vlade da je imenuje. Po njenim kvalitetima možda bi prošla. Da li biste vi dozvolili da ona sutra radi u tom odgovornom sektoru gdje je na prvom problemu okrenula glavu - upitao je Frašto. 

Sa jednim glasom protiv i šest suzdržanih izvještaj o radu Centra za socijalni rad, kao i plan rada ustanove za narednih period su prihvaćeni.

Otvoreno pismo Delile Klovo 

Istup premijera Frašte bio je povod za otvoreno pismo koje je Delila Klovo uputila Skupštini, Vladi, boračkim i udruženjima građana. 

- Na moju adresu, između ostalih, upućene su i riječi: "Problematično je to šta će biti s tom osobom". Podsjećam na mog oca, jer da je on živ, sigurno mi premijer ne bi uputio ovakve riječi. To što nije živ moj otac i što nisu živi očevi hiljade nezaposlene djece boraca ovog grada ne daje za pravo nikome da im prijeti i da im oduzima pravo na rad. To što nemaju očeve da ih štite, ne znači da pojedinci mogu pljuvati po njima. 

- Ne zamjeram vam što šutite, poštovani saborci mog oca i što ne branite djecu boraca kojih više nema, jer znam šta se dešava onima koji imaju svoje mišljenje i koji nisu poslušnici, mogu ostati bez egzistencije - ističe, pored ostalog, Klovo.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014