(2011, 3) Pismo iz Goražda ("Akcija građana")


Šta nije valjalo u radu ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde?!
http://www.akcijagradjana.org/aktuelno/pismo-iz-gora%C5%BEda


Piše: Isidora Jesenjinova, Akcija građana, 15.06.2011.


Nešto je trulo u Centru za socijalni rad…
Na barikadama su opet zastave…
Svaki put se iznova iznenadim; dokle i ima li kraja uopće?

Vijest o podnijetoj ostavci na mjesto ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde, prošla je u tišini, kao i sve velike ‘sporedne’ vijesti koje propustimo kroz umove svakoga dana.

Potez koji je Delilu Klovo pretvorio u ‘nedoraslu zadacima i odgovornosti’ je samo njeno nastojanje da bude odgovorna i dorasla zadacima kako je i nalagala njena nova uloga u ovom društvu. U želji da ovu priču ponudim kao razumljivu svakome ko bude htio znati; pokušat ću objasniti što jednostavnije šta je predhodilo ovakvim rezultatima.

Da se razumijemo na početku: od mene gromoglasan aplauz za prvih 100 dana Vlade; svaka čast! Tako se radi. Ali moglo je i bez ove mrlje. Nije da bi bilo sve savršeno, ali – zamalo.

Ako pođemo od nadležnosti Ministarstva za socijalnu politiku i uloge i nadležnosti ministrice, (http://www.bpkgo.ba/)  vidjet ćemo da je Centar za socijalni rad žiža interesovanja. Oni koji su pratili ono što sam pisala, također znaju i moje mišljenje o ovoj ustanovi, da ne duljimo: dno dna. Tim prije sam bila obradovana nastojanjima nove ministrice, nadajući se da će ta ustanova konačno shvatiti svoju ulogu i početi raditi bilo što mimo ispijanja kafa na račun ljudi ove zajednice. Pa sad, eto nije da samo ispijaju kafe, ponekad se i koji keks nadje…

Naime, bivša ministrica Klovo je uputila, mjesec dana po dolasku na mjesto ministrice, Zahtjev za uvrštavanje tačke u dnevni red sjednice Vlade Kantona “Razmatranje Informacije o nekim aspektima vršenja poslova neposrednog starateljstva u JU Centar za socijalni rad BPK Goražde kao organ starateljstva i prijedloga zaključka” – Informacija  se ticala primanja naknada uposlenih u Centru dodatno na platu za poslove starateljstva.

Dakle, direktor JU Centar za socijalni rad BPK Goražde 2007. godine donosi rješenja o odobravanju mjesečne novčane naknade uposlenicima Centra na ime vršenja poslova staratelja.

Broj staratelja koji primaju naknadu iz reda zaposlenih (naknada se prima iz budžeta BPK Goražde) je 10 – informacije radi:

u Goraždu, broj nezaposlenih, zaključno s majem je 4185, dok uposlenici Centra primaju dodatne naknade!

Broj štićenika je 38 – svi su smješteni u ustanove, od toga 33 je pod starateljstvom radnika Centra. Ukupan iznos koji se isplaćuje za smještaj štićenika nad kojima su staratelji radnici Centra u domove je: oko 35.430 KM mjesečno u 11 ustanova..

Iz budžeta se za plaćanje naknada po ovom osnovu (staratelji zaposleni u Centru) treba isplaćivati  mjesečno: 3.737, 50 KM; godišnje: 44.850 KM;

ukupno: 4.153,50 mjesečno, a godišnje: 49.842, 00 KM., plus plaćanje domovima: circa 100 000 KM iz budžeta svake godine. Radi se o netto iznosima 44.850 KM godišnje za radnike Centra.  Na ovo idu još i porezi na naknade, plus dnevnice, plus gorivo za službena putovanja radnika povodom starateljstava – i to su koristili…

Da utvrdimo gradivo: pedesetak hiljada godišnje narod bi trebao davati uposlenima u Centru, po rješenjema o naknadi – na njihovu platu, da rade posao za koji su redovito plaćeni, a koji uzgred budi kazano, ne obavljaju. Da ne bude da drvim bez veze – de facto: ‘malo’ im je plaća (a znamo kolike su budžetske plaće), daj im i nadoknadu u iznosu od približno 400KM mjesečno – od toliko živi prosječno četveročlana porodica u ovom vrlo siromašnom dijelu Bosne. 

Za posao staranja za djecu koja su smještena u domove – a iz svoga iskustva sa Centrom za socijalni rad, mogu tvrditi odogovrno da tu djecu ti staratelji ni godišnje ne obiđu. Na zahtjev Ministarstva za finansije BPK, Ured za reviziju BPK izvršio je reviziju opravdanosti isplate naknada za obavljanje poslova starateljstva u JU Centar za socijalni rad BPK  u kojoj je između ostalog konstatovano:

-       da Izvještaji staratelja ne dokazuju značajno zalaganje staratelja za zaštitu prava i interesa štićenika;
-       da organ starateljstva nije utvrdio kriterije po kome bi bio utvrđen minimum poslova za zaštitu štićenikovih prava  i interesa za koji se prima naknda;
-       da je ocjenu godišnjih izvještaja staratelja vršio stručni tim za čije imenovanje ne postoji odluka upravnog odbora te
-       da su članovi stručnog tima koji usvajaju izvještaje ujedno i staratelji!

Ured za reviziju BPK Goražde uputio je svoje mišljenje Upravnom odboru i odgovornoj osobi ustanove u kojem stoji da je ocjena godišnjih izvještaja staratelja paušalna i kao takva nezakonito povlači isplatu značajnih sredstava budžeta, te je potrebno da Upravni odbor Centra za socijalni rad donese odluku o neplaćanju naknada starateljima, odnosno da preispita rješenja o odobravanju naknada, te ako su nezakonita ista proglasi ništavnim. Također, revizor je sugerirao i Vladi BPK da razmotri opravdanost donošenja zaključka o isplati naknada za staratelje sa aspekta prezentiranih godišnjih izvještaja staratelja.

Uprkos svemu, Ministrastvo finansija BPK je u januaru ove godine isplatilo prvu tranšu zaostalih nadoknada uposlenicima Centra. Sudski postupak još traje. I svi šute.

Prijedlogom izmjene ovih činjenica koje su inače nelegalne, ministrica, pardon, bivša ministrica Klovo se zamjerila valjda onima kojima nije trebala.

Tako je odbijena i njena kandidatura za direktoricu Centra, po drugi put – a sam Centar je bez direktora godinama… Ovaj grad se još jednom može pohvaliti za tjeranje svih onih pametnih, drugačijih i željnih promjena. Nije da nam ne trebaju, ali eto…

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014