(2011, 2) O razlozima ostavke ("Dnevni avaz")


OTVORENO:  Delila Klovo o razlozima ostavke u Vladi BPK

Piše: Alen Bajramović, Dnevni avaz, 15.06.2011.


SAMO SAM HTJELA ZAUSTAVITI BEZAKONJE

Deset uposlenika Centra za socijalni rad, osim plaća, dobivalo i nadoknade od po 150 KM na osnovu starateljstva nad 33 od 38 štićenika


Nepuna dva mjeseca Delila Klovo provela je na poziciji ministrice zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK, a onda je iznenada podnijela ostavku. Na posljednjoj sjednici Kantonalna vlada je odbila dati saglasnost za njeno imenovanje na poziciju direktorice Centra za socijalni rad, ustanove koja već četiri godine nema direktora, što joj je bio definitivan signal za razlaz s partijom čija je članica 13 godina.


Žele me napraviti budalom 

Tvrdnje premijera Emira Frašta, s pres-konferencije povodom 100 dana rada Vlade, da je na ministarskoj poziciji imala jednake šanse, koje nije prepoznala, da se nije dovoljno angažirala te da se „možda i uplašila obimom tog ministarstva“ smatra „pokušajem da se Delila Klovo profesionalno degradira, napravi budalom i nesposobnom“ kako bi se zadržali dobri odnosi s koalicionim partnerima iz SDA.


Posao joj ne daju ni SDA ni SDP 

Delila Klovo iz Goražda je već jedanput otišla 2007. godine zato što u vrijeme vladavine SDA, kao članica SDP-a, nije mogla promaći posao, a danas, kako tvrdi, doživljava isto, ali od svojih partijskih kolega.


Lični integritet 

- Mislim da je odluka Kantonalnog odbora SDP-a da se meni ne da saglasnost za imenovanje na poziciju direktora Centra za socijalni rad atak na moj profesionalni i lični integritet, poruka da tamo ne pripadam i ne trebam i smatram da mi je preostalo još samo da formalni istupim iz te stranke. Meni je partija poručila da je ne zanimam – kaže Delila Klovo.

Djevojka koja je prije prvog profesionalnog političkog angažmana radila u Gradskom vijeću Sarajeva, Parlamentarnoj skupštini BiH te Visokom sudskom  i tužilačkom vijeću (VSTV), prvi put u razgovoru za „Avaz“  otvoreno govori o razlozima svoje ostavke na ministarsku poziciju.

– Ostavku sam podnijela zato što nisam vidjela da se moja partija i premijer opredjeljuju za socijalnu pravdu i demokratiju, o čemu često govore i o čemu su govorili u izbornoj kampanji – kaže Klovo i dodaje da su je po dolasku na dužnost ministrice dočekali zdravstvo „u kojem niko ni sa kim ne priča“ i Kantonalna bolnica s propalim tenderom za nabavku opreme  zbog kojeg niko nije odgovarao, zatim katastrofalno stanje u Domu za stare te Centar za socijalni rad, u kojem su radnici tužili ustanovu u kojoj rade.

Centar za socijalni rad konkretan je povod podnošenja ostavke. Klovo pojašnjava da je deset uposlenika Centra, osim plaća, dobivalo i nadoknade po osnovu starateljstva nad 33 od 38 štićenika smještenih u 11 ustanova u FBiH. Za „brigu“ o jednom maloljetnom djetetu bez roditeljskog staranja i punoljetnoj osobi koja nije sposobna starati se o sebi i svojim pravima oni su naplaćivali po 150 KM mjesečno. S obzirom na to da je jedan radnik imenovan za staratelja nad više štićenika, nadoknade nekih od njih premašivale su iznose njihovih plaća.

– Porodični zakon FBiH daje pravo socijalnim radnicima da primaju nadoknadu zato što su po službenoj dužnosti imenovani za staratelje. Međutim, ta nadoknada ne može biti generalna,  već u rješenju  mora biti precizirano da je lice staratelj, ali samo za one poslove koje ne vrše ustanove u okviru svojih redovnih djelatnosti. Zašto neko prima 150 KM mjesečno, a lice je smješteno u ustanovi?! Prema informacijama koje je Ministarstvo finansija tada imalo, ni u jednom centru za socijalni rad u FBiH socijalni radnici nisu primali te nadoknade, nego su to radili u okviru svojih poslova. Najviše me nerviralo to što su primali nadoknade, primali plate i plus uzimali dnevnice i vozili se službenim vozilima u slučaju da su išli da posjete lica kojima su staratelji – dodaje Klovo.


Iz budžeta se dijeli kao na pijaci 

 Kada je, zbog nemogućnosti primjene novog sistema obračuna  poreza na dohodak i doprinosa, u januaru 2009. godine Ministarstvo finansija vratilo zahtjeve socijalnim radnicima koji su tražili isplatu nadoknada, oni su tužili Centar. Ministarstvo je obustavilo isplate, ali su rješenja ostala na snazi, pa su se dugovi gomilali. – Biši saziv Vlade s njima je sklopio sporazum da se odreknu polovine zahtijevanog iznosa, a ostatak da dobiju u tri rate. Raspolaganje budžetskim novcima u kojima je tražim da se vi odreknete 50 posto, a ja ću vam dati 50 posto je pijaca, pogotovo što se radi o kući koja treba biti ključni stub socijalne politike jednog grada – ističe Klovo.


Dopuna Pravilnika

Svojim prijedlogom koji je proslijedila Vladi BPK željela je poništiti rješenja o starateljstvu, ukinuti nadoknade i isplaćeni novac vratiti u budžet. Na sjednici s koje je bila službeno odsutna Vlada je naložila dopunu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU Centar za socijalni rad i planiranje dva nova radna mjesta stručnih saradnika za poslove starateljstva.

Uslijedila je njena ostavka iz principijelnih razloga. Trenutno je bez posla, priprema odbranu magistarskog rada i kaže da će se najvjerovatnije posvetiti samostalnoj advokatskoj praksi.


Stav Ministarstva 

 U obrazloženju svog prijedloga Klovo je dostavila i dokumentaciju  po kojoj je Federalno ministarstvo finansija saopćilo da centri za socijalni rad u FBiH ne odobravaju nadoknade starateljima u slučajevima kada su štićenici zbrinuti u odgovarajućim ustanovama. Ured za reviziju BPK konstatirao je da izvještaji staratelja ne dokazuju njihovo značajno zalaganje za zaštitu prava i interesa štićenika, da organ starateljstva nije utvrdio kriterije prema kojima bi bio utvrđen minimun poslova za zaštitu štićenikovih prava i interesa te da je godišnje izvještaje staratelja ocjenjivao stručni tim čiji su članovi ujedno i staratelji.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014