(2011, 7) Prvostepene presude za naknade ("RTV BPK")



14.07.2010.

PRILOG RTV BPK O PRVOSTEPENIM PRESUDAMA U KORIST RADNIKA

U Dnevniku RTV BPK Goražde 02.08. 2011. godine (urednik E.A, novinar B.Š., http://blip.tv/rtvbpk/dnevnik-2-8-2011-5435507, vrijeme: 03:00 - 06:45) emitiran je  prilog kojim je javnost informirana da je “Općinski sud u Goraždu donio presude po tužbama 6 radnika Centra za socijalni rad” RTV BPK Goražde: 


(Voditeljica) "Općinski sud donio je presudu u korist 6 radnika Centra za socijalni rad koji su tužili ovu ustanovu za neisplaćene naknade za stareteljstva  nad djecom i osobama koje nisu u mogućnosti da se same brinu o svojim pravima"…

(Novinar) "Šest uposlenika Centra za socijalni rad dobilo je tužbu  po osnovu neisplaćenih naknada  na ime starateljstva nad  33 od 38 štićenika"…..

(Uposlenik Centra za socijalni rad)  “Što je najbitnije u svemu tome-  da je Sud  utvrdio da su sva rješenja o starateljstvu, postavljanju staratelja i novčanim naknadama donesena na pravilan i zakonit način i da su  na snazi... .Na nas pojedinačno socijalne radnike bačena je ljaga i maltene mi smo k'o lopovi, kriminalci u Centru za socijalni rad. Ova tužba to sasvim demantuje. ……. Sa Vladom u prethodnom mandatu bili smo postigli sporazum da se to završi sa 50% iznosa, znači sve ovo ukazuje da socijalnim radnicima u Centru u Goraždu  nije primarni interes bio dinar...Posebno mi je drago što su pojedinci iz Vlade kad se to odlučivalo tada spoznali šta je budućnost centara za socijalni rad, šta je budućnost socijalne zaštite,  kako treba štiti interese onih koji to nisu sposobni, da sami funkcionišu. Posebno mi je to drago, i u to ime ja im se lično zahvaljujem. Svi oni koji smatraju da  su rješenja nezakonito donešena, ovo ih demantuje, ova presuda. “


Šta ne štima u prilogu, šta nam o tome imade reći kantonalna televizija?!


Podsjećam: Bivša direktorica Centra za socijalni rad Alma Delizaimović  je 2007. godine radnicima Centra izdala rješenja o naknadama za poslove starateljstva (po kojima su neki mjesečno znali inkasirati 700, 800 KM na platu za starateljstvo nad licima smještenim u ustanove). Ministarstvo finansija BPK obustavilo je isplate naknada 2009. godine. Radnici su 2010. godine, kao privatni tužitelji, podnijeli tužbe da im se isplate ove naknade. Dakle, iako je  isplata obustavljena, rješenja nikad, do maja 2011. godine i moje ostavke, nisu stavljena van snage, što znači da su radnici pravo na  naknade imali u periodu od 2007. do 2011. godine - uz velikodušno odobrenje bivše vlade BPK. Niko nikad nije rekao tačnu cifru koju su radnici naplatili prije nego što je isplata obustavljena, niti cifru koliko radnici  "potražuju" na osnovu rješenja i koju goraždanski sud može "dodijeliti" radnicima. 



Kako je ono govorio Tito, blago državi koja ima ovakvu budućnost?!

Dakle, šta ne štima: 
1. RTV BPK Goražde ovdje snima maksuz prilog o nepravosnažnim presudama donesenim povodom privatnih tužbi 6 radnika Centra za socijalni rad.  
2. RTV BPK Goražde u ovom maksuz prilogu, radnika - privatnog tužitelja čiji izjavu prenosi,  potpisuje kao "uposlenik Centra". 
3. Za neupućene, tužena strana u ovim tužbama je isti taj Centar.
4. Dakle, privatni tužitelj - radnik Centra tuži Centar u kojem radi, jer mu Centar preko Ministarstva finansija BPK nije isplaćivao naknade za koju on po rješenjima o naknadama za starateljstvo kaže da ima pravo i o prvostepenom ishodu tužbi putem kantonalne televizije informiše javnost.  
Sad je sve povodom ovog priloga jasno k'o dan.  Ali, nije jasno koliko će se možda  novca po presudama trebati isplatiti radnicima iz budžeta BPK, niti je jasno koliko novca su do sada dobili.  Nije jasno ni to kako Centar 3  godine funkcioniše bez direktora kojeg nema  otkako je bivša direktorica Delizaimović 2008. godine  imenovana za ministricu za obrazovanje u Vladi BPK. Nije ništa jasno, a sve je jasno. S ovim prilogom još jasnije.



Shvatam i razumijem da svi pojedinci koji se bave javnim poslovima i javnim servisima ne mogu biti pravno pismeni. Tako se može desiti da pogrešno informiraju gledaoce.  Nepravosnažnu presudu ne bih komentirala, jer znam šta znači pojam pravosnažnosti sudske presude, kada ona nastupa i  koji su joj učinci. Ko ne zna, nek' se raspita.

STOP JAVAŠLUKU!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014