Lažna obećanja: zdravstvo za čovjeka


OBEĆANJA SDP-a BPK-a Goražde: ZDRAVSTVO


Šta je tačno Kantonalna organizacija SDP-a BPK-a Goražde obećavala pred izbore 2010. godine više se i ne sjećam. Međutim, znam što su navele kantonalne SDP i SDA kada su potpisale "Platformu" i formirale “Platformašku vladu BPK-a”. Znam i šta su u oblasti zdravstva obećali realizirati kantonalne SDP i SBB, kada su formirali svoju vladu, a što sada treba da provodi aktualna Vlada BPK-a koju čine SDP, Novi pokret i A-SDA. A-ha.

Obećanja SDP-a iz oblasti zdravstva dao nam je uvaženi nam premijer BPK-a prim. dr. Emir Frašto kada je govorio o budućem radu njegove obje (ili su to ipak tri) SDP-ove vlade.

Evo kakvo nam je zdravstvo za čovjeka obećavao SDP u ove četiri godine.

Još u februaru 2011., premijer BPK-a Frašto u svom je prvom premijerskom ekspozeu obećao sljedeće:

1. Osiguranje kvalitetnije i u većem obimu zdravstvene zaštite";

2. "Poštovanje prava pacijenata";

3. "Rješavanje obaveza";

4. "Nabavka opreme";

5. "Osiguranje kadra";



U decembru 2012., premijer doktor Frašto je u svom drugom premijerskom ekspozeu obećao “Poboljšanje sistema zdravstvene i socijalne zaštite” te da će Vlada BPK-a i Skupština BPK-a:

6. "U naredne dvije godine donijeti Strategiju razvoja zdravstvene zaštite na području BPK-a Goražde”;

7. "Početkom 2013. godine usvojiti revidirani Program razvoja Kantona do 2014. godine”.

“Naš prioritet je, također, i razvoj zdravstvene zaštite. U naredne dvije godine moguće je osigurati finansijski održiv sistem zdravstvene zaštite koji će svim stanovnicima Kantona obezbijediti kvalitetnu i na vrijeme potrebnu zdravstvenu zaštitu i najsavremeniju dijagnostičku pretragu”, kazao je premijer u decembru 2012. godine.





REALIZACIJA OBEĆANJA SDP-a BPK-a: ZDRAVSTVO


U programu rada Vlade BPK-a Goražde za 2013. godinu i Programu rada Vlade BPK-a Goražde za 2014. strateške aktivnosti navedene pod 6 i 7 nisu čak ni planirane.

Mnogi i ne znaju da imamo taj strateški dokument koji se zove “Program razvoja Kantona 2011-2014”. Dragi građani, političari, kandidati, Program razvoja Kantona je važeći dokument koji je na prijedlog Vlade jednoglasno usvojila Skupština BPK-a Goražde još 2011. godine. Program, naravno, nije revidiran, niti je ikada sačinjen izvještaj o njegovoj realizaciji. Nikada, naravno, nije donesen ni Akcioni plan implementacije Programa razvoja. Nažalost. Revidirani Program razvoja Kantona trebao bi dati pregled mjera iz oblasti zdravstva. 

Obećanje pod brojem 5 (osiguranje kadra) ću preskočiti. Ne znam jesu li ljekari pripravnici koji su bili primljeni ostali da rade u našoj Bolnici i koliko imamo ljekara.

Da se obećanje pod brojem 4 (nabavka opreme) neće realizirati pisala sam prije dvije godine u tekstu “Bolnica za čovjeka 1”. Radi se o nabavci opreme u vrijednosti od 8 miliona KM, iz sredstava austrijskog kredita. Premijer je obećavao da će nam opremu plaćati Federacija, a prije nekoliko dana ga je premijer Federacije Nermin Nikšić, njegov stranački drug, razuvjerio. Tokom njegove posjete Kantonu, direktno da ne može biti direktnije kazao je da neće. Frašto je i dalje uporan u obećanjima, pa je  za  nabavku opreme odmah nakon premijera kazao: "Pokušavamo da to vratimo u život". SDP opremanje Bolnice najavljuje od 2009. godine. Dakle, obećanje pada u vodu.

I o obećanju pod brojem 3 (rješavanje obaveza) sam pisala prije dvije godine u tekstu “Bolnica za čovjeka 3”, upozoravala da se ovaj problem ne rješava i da je Bolnica u finansijskoj dubiozi.

Tačno dvije godine poslije, u septembru 2014. (02.09.2014.), resorna ministrica Čarapić, premijer Frašto, direktor Zavoda za zdravsteno osiguranje Pleh i direktor bolnice Rovčanin razgovaraju o “aktualnoj situaciji i načinima prevazilaženja problema u ovoj ustanovi”.

Aktualna situacija znači da je bolnica i dalje u finansijskoj dubiozi, a prevazilaženje problema znači da će Vlada i Zavod pomoći u rješavanju problema, ali da to isto traže i od uposlenih, ko biva, da uposleni smanje troškove.

Je li ovo dežavi, dežavu?

Prije dvije godine, u maju 2012. godine na sjednici Skupštine Kantona vođena je burna diskusija na temu “aktualne situacije i finansijske dubioze” u Bolnici. Tako je poslanik Brdar postavljao pitanja tipa: Da li je istina da Bolnica nema hrane, lijekova, goriva te da joj prijeti blokada računa, da li je istina da Merhamet osigurava hranu za pacijente, da li pacijenti sami sebi plaćaju lijekove, da li su dugovanja premašila milionski iznos, zašto Vlada nikada nije razmotrila Sanacioni program koji je sačinila Bolnica?

Nakon diskusije poslanika, premijer Frašto je tada izjavio: “Moramo se aktivnije uključiti u rješavanje problema u Bolnici. Na tragu smo puta koji bi trebao da riješi to pitanje”.

Vidimo tragove puta i vidimo rezulate. Bolnica je još početkom 2011. godine imala milionska dugovanja (troškovi, dugovanja prema dobavljačima, višemjesečna kašnjenja s uplatama doprinosa). U septembru 2014., i dalje se razgovara o „načinu prevazilaženja problema u ovoj ustanovi“. Obećanje broj 3 pada u vodu.

Obećanja 1 i 2 ocijenite sami.

Prije dvije godine objavila sam i tekst “Bolnica za čovjeka 2”, u kojem sam pisala o projektu rekonstrukcije Bolnice uz podršku TIKA-e. Eto ima nešto. Uz malo napomenu, projekat rekonstrukcije Bolnice vrijedan 3 miliona KM je realiziran samo je zaboravljena jedna mala sitnica: ventilacija. U Bolnici nema ventilacije. Sitnica za projekat od 3 miliona.



OBEĆANJA, OBEĆANJA


04.09.2014., samo dva dana nakon sastanka na temu zdravstva, SDP BPK-a Goražde održao je press konferenciju sa koje su poslali poruku da su većinu svojih obećanja realizirali i da će nastaviti sa izgradnjom “države za čovjeka”. Eto im prikaz  kako su realizirali obećanja iz oblasti zdravstva. Prikaz uz pozdrav, Zdravstvo za čovjeka.


SDP je resor zdravstva i socijalne politike BPK-a preuzeo od SDA u decembru 2008. godine, kada je formirana SDA-SDP  "Vlada eksperata". Ministarstvo za zdravstvo, socijalnu politiku i izbjeglice je u periodu 2010-2014  imalo 7 ministara (uključujući i premijera koji je jedno vrijeme i sam bio VD), od čega 5 ministara iz SDP-a, jednu iz LDS-a i jednu iz SBB-a. U periodu 2010-2014, Bolnica je imala 4 direktora.






Primjedbe

  1. Nisam mogao vjerovati, sretan sam i ponovno sam financijski stabilan i zahvaljujem Bogu što ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, savjetujte svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad ne uspijete i vaš će se život promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014