Koalicije laži i prevara: Kako su slagali demonstrante i građane BPK-a



Građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su na protestima održanim od 07.02.2014. godine, kao jedan od ključnih zahtjeva tražili, navodim: “da se odmah ukinu sve beneficije nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti nakon isteka njihovog mandata kao što su plate i druge pogodnosti koje su sami sebi dodijelili o trošku siromašnih građana”. Ovaj zahtjev je, uz druge zahtjeve, 10.02.2014. godine uručen Vladi Kantona.

Već 12.02.2014. godine sam predstavnicima demonstranata i službeno na protokol  svim poslanicima u Skupštini BPK-a Goražde,  kao i svim političkim strankama, poslala dopis sa dvije inicijative čijem realizacijom bi Kanton samo u 2014. godini bio bogatiji za oko 400.000 KM. Dostavila sam:

a) Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naknadama plaćama poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor ili imenovanje potvrđuje Skupština BPK-a Goražde, da se razmatra po hitnom postupku.

b) Inicijativu za hitno sprovođenje presude Vrhovnog suda Federacije BiH iz novembra 2012.

Pomenutim Zakonom regulirane su beneficije čije ukidanje su tražili demonstranti. 


Presudama Vrhovnog suda FBiH ukinute su presude goraždanskih sudova i dat pravni osnov Vladi BPK-a Goražde da u budžet Kantona od šest socijalnih radnika  vrati novčani iznos od cca. 100.000 KM koji im je isplaćen za starateljstvo. Vlada nije učinila ništa da se taj novac vrati. (Čekam odgovor na pitanja: slika na kraju teksta).

Na ovaj moj službeni dopis sa dvije inicijative niko nije odgovorio, niti jedan Klub poslanika, niti jedna politička stranka, ili pojedinac – poslanik u Skupštini BPK-a.

U mom intervjuu datom  Goražde Online, povodom protesta i zahtjeva građana, govorila sam i o ovim inicijativama, uz bojazan da će građani  biti izmanipulisani i da vlast neće uraditi ništa da ispoštuje zahtjeve građana.

Tako je i bilo. Evo kako su lagali i manipulisali:

Sa sjednice Skupštine BPK-a održane  26.2.2014. obaviješteni smo da je Skupština ispoštovala zahtjeve građana. 

Citiram tekst sa web stranice Vlade BPK-a: "Skupština je usvojila Odluku o ukidanju prava na plaću izabranim zvaničnicima po isteku mandata, umanjenju plaća izabranim zvaničnicima i poslanicima za 10%, kao i ukidanju plaćanja komisija i radnih tijela za izabrane zvaničnike i državne službenike koji su u stalnom radnom odnosu."

Tada sam na Fejsbuk stranici portala koji je prenio vijest prokomentarisala da se radi o laži, o manipulaciji građana, jer se aktom niže pravne snage (odlukom) ne mogu ukidati prava data aktom više pravne snage (zakonom).


To zna svaki student prava, pa su to trebali znati i poslanici u Skupštini, od kojih neki i petnaestak godina sjede u skupštinskim klupama.

Ali, vlast je vlast, a pravo je pravo. Građani su ostali u uvjerenju da su Vlada i Skupština BPK-a udovoljile zahtjevima građana i ukinule svoje beneficije. Vijest o ukidanju beneficija, kao pohvalna, objavljena je u medijima širom Federacije. I vuk sit i ovce na broju.

I onda nas Klub poslanika SDA u Skupštini BPK-a, šest mjeseci poslije protesta obavijesti da aktualna većina okupljena oko SDP-a nije podržala SDA-ov prijedlog da se na dnevnom redu Skupštine nađe Zakon o izmjenama Zakona o plaćama poslanika i funckionera, kojim bi se ukinule beneficije koje i dan danas imaju poslanici i ministri (između ostalog, SDA predlaže da se ukine bijeli hljeb, smanje plaće i ukinu  naknade poslanicima za rad u komisijama).

SDA dakle sada predlaže da se zakonom ukine ono što se navodno u februaru ukinulo odlukom.

Isti taj Klub poslanika SDA je za vrijeme žestoke bitke za ostanak u foteljama, bezočno sa SDP-om i drugim vlastoljupcima, učestvovao u zamajavanju građana, i u februaru  poručio da su beneficije ukinute. Sada nas, u septembru obavještava da ništa nije ukinuto. 

SDA u saopštenju sa press konferencije održane 06.09.2014. kaže: “Nažalost, ovaj prijedlog SDA nije dobio podršku poslanika i stranaka koje čine vlast u kantonu, čime su oni pokazali socijalnu neosjetljivost prema građanima koji žive u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, borcima, penzionerima i studentima i ispoljili nezainteresovanost i nemar u odnosu na katastrofalno stanje u budžetu kantona i u odnosu na iskazane zahtjeve građana. Na ovaj način stranke koje čine vlast u kantonu su ostavile mogućnost svim sadašnjim profesionalnim poslanicima i članovima Vlade kantona da godinu dana poslije isteka mandata, od mjeseca novembra ove godine, koriste naknadu tzv. „bijeli hljeb“, što će značajno opteretiti budžet kantona.”

Demonstrante i građane vlast je u februaru slagala. Nisu smanjene plaće poslanicima i ministrima, nije ukinut bijeli hljeb, nisu ukinute naknade za rad u komisijama, nije ukinuto pravo na profesionalni rad u Skupštini i to pravo i danas koristi 18 poslanika - primaju platu, a niko ih nikad na poslu ne vidi.

U februaru kada sam poslala dopis i ukazivala kako riještiti tu stvar s beneficijama, niti jedan Klub poslanika nije odgovorio na moj dopis. Nisu, beli, ni glave okrenuli, jer ko sam ja, autor dopisa, tamo neka nezaposlena pravnica, magistrica pravnih nauka...ko su plenumaši, ti što zahtijevaju ovo i ono, tamo neki besposleni građani.

Nisu ni prstom makli, jer znali su kako će da slažu. Svi su u februaru učestvovali u obmanjivanju javnosti, jer su se bili prepali za svoje g….e. N
e laže nas samo vladajući SDP i njihovi kupljeni ministri i poslanici. Lažu nas i njihovi stari koalicioni partneri. Lažu svi. Crveno-zelena koalicija laži i obmana. Jer samo s lažima opstaju na vlasti.








Primjedbe

  1. Nisam mogao vjerovati, sretan sam i ponovno sam financijski stabilan i zahvaljujem Bogu što ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, savjetujte svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad ne uspijete i vaš će se život promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014