Brod koji tone




Ko prvi napušta brod koji tone?




Prohodam malo svojim lijepim gradom. Rupe na Trgu branilaca, trava i busenje u ulici kod Hotela, prljav novi park, nema 1000 ruža, most ispod mosta sramota, Žanj bruka, obaloutvrda u Vranjskoj mahali šuma, Žanj ispod Bekta prašuma, Iransko šetalište džungla. Da nije poruka Eko-zelenih: “Djeco, čips i koka kola = otrov” i “Hvala za čisto Goražde”, šetnja užim jezgrom grada bila bi ravna očaju. Još ako Iranskim šetalištem voziš dijete u kolicima. Truckaju se kolica, trucka se dijete, truckaju se kolica majke što dolazi iz suprotnog pravca. Pozdraviš se. Zgađeno iskomentarišeš rupe, lokve, zaraslu travu. Nastaviš.

Ne možeš da vjeruješ u šta se pretvorio grad. Tu i tamo može te ujesti napušteni pas. Ili izudarati napušteni čovjek.



Šta je sve obećao Muhamed Ramović da će uraditi za mandat 2012-2016


U rukama mi brošura “Općina Goražde – Četiri godine kroz projekte” koju je načelnik Muhamed Ramović u velikom broju podijelio pred prošle izbore 2012, na kojima je spektakularno pobijedio kandidata iza kojeg su “stajale” stranke tada samoprozvanog Probosanskog bloka (SDA, SBiH….).

U toj brošuri pobrojani su projekti koji su realizirani u periodu 2008-2012, za vrijeme njegovog prvog načelničkog mandata.

U brošuri su pobrojani i projekti u toku, projekti za čiju realizaciju su, kako piše u brošuri “već poduzeti konkretni koraci”. To su: Gun-Gor park, kružni tok u ulici Zaima Imamovića, park poginuloj djeci u periodu 1992-1995, sanacija obaloutvrda, sportski tereni u Baćcima i Graboviku, projekat zgrade Buk, dva teniska terena u Prvom maju, poslovni centar kod Gradske dvorane (lokacija iza Haseta, Bureta i Tetke), nabavka savremenog vozila za čišćenje gradskih ulica.

Za ove projekte u brošuri Općine Goražde iz 2012. godine, dakle,  piše: “projekti u toku”. Od projekata u toku ja vidim dva parka, tačnije jedan betonski park (donacija od Turaka) i jedno betonsko spomen obilježje (domaća pamet).

Da budem još preciznija, za ove obaloutvrde koje se raspadaju, načelnik Ramović je 09.09.2012., na predizbornom skupu SBB-a, svečano obećao/izjavio: “Ovih dana u toku su pripreme za realizaciju novih projekata, vrijednih oko 13 miliona KM. Svjetska banka odobrila je deset miliona KM za izgradnju i sanaciju obaloutvrda Drine od plaže „Podorasi“ do Vitkovića i pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štete od poplava.”

Osim “projekata u toku”, za mandat 2012-2016, Ramović je najavio dva kapitalna projekta: rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže i početak toplifikacije grada. Obećao je i bazen.

Ko ne vjeruje, neka provjeri medijski arhiv.

Ne znam vidite li vi dva teniska terena, sanirane obaloutvrde, poslovni centar kod Dvorane, idete na bazen u Goražde?

Što se toplifikacije tiče, ništa od toga, ali eno se opet stanari zgrade u 43.-oj žale da su im zbog podvodih voda mokra drva i zimnice.

Idemo dalje.

U istoj brošuri navedeni su i prioritetni projekti Općine Goražde za koje piše: “nadamo se da će biti realizovani”: Sanacija vodovodne sekundarne mreže, izgradnja Sanitarne deponije, izgradnja kolektora Vitkovići-Novo Goražde, toplifikacija grada i odvodnja oborinskih voda.

Sve praćeno slikama načelnika sa raznim delegacijama (na primjer: slika: prezentacija projekta recikliranja čvrstog otpada, slika: prezentacija projekta toplifikacije grada, slika: sastanak na temu izgradnje regionalne sanitarne deponije, slika: jedan u nizu sastanaka na temu regionalna deponija…).

Tokom kampanje za općinske izbore 2012, stranke su obećavale deponiju, skretale pažnju da je za deponiju na Trešnjici plaćeno nekoliko stotina hiljada KM, a da je stvarna vrijednost zemljišta mnogo manja i da je to samo privremeno rješenje. Koje će riješiti. Sve stranke su govorile i da će riješiti i azil za pse, pa danas nemamo ljudi naveče da šetaju gradom. Zbog rupa i pasa lutalica.


Kuda bježe vijećnici Općinskog vijeća Goražde i kuda bježi načelnik


I onda, nakon toliko najava, uspješne saradnje na relaciji načelnik-općinski vijećnici, zaduživanja, dizanja kredita, izađu liste za kantonalnu skuštinu. Kad tamo na listama - općinski vijećnici. Spremni da se uhvate u koštac, zajedno sa načelnikom koji tipuje na mjesto premijera, da rješavaju naše probleme, kao što su nam riješili problem pasa lutalica, deponiju, rupe na cestama, trotoare, kao što su ispunili obećanja navedena u pomenutoj brošuri i data na predizbornim skupovima 2012.-e, hrabro idu da, zajedno sa načelnikom, uspješno rješavaju i kantonalne probleme.

Dajte, molim vas.

Od četiri vijećnika SBB-a, išla bi sva četiri: Mušović Sanel, Bukalo Šefik, Stovrag Muamer, Ćulov Nihad. Išao bi i načelnik Muhamed Ramović. Bježe sva petorica. Nakon uspješnog rješavanja općinskih problema.

Išao bi i Haznadar Jasmin iz BPS-a . Išao bi i Delahmed Adis iz SDP-a. Išli bi i Čeljo Senad i Peštek Kemal iz SBiH. Išla bi i Aganspahić Lejla (LDS, pa Novi pokret). Išla bi i Buljubašić Nermina iz RzB. Išla bi i Obuća Aida iz SDA.

Išlo bi skoro pola Općinskog vijeća. Ujedinjeni, i u jedinstvu snažni. Da nam donesu kantonalne cunamije pravednosti.

A rupe u gradu, lokve, psi lutalice, smeće, šume, prašume, livade, to što djeca iz Baćaka do Trga zadnjih 30 godina nemaju trotuar pa ih se prati u školu, to što se bujice slijevaju niz Laleta kad padne kiša, to što u MZ 3 vježbaju slalom da prođu kraj kontejnera.... to što ništa što su obećali, trebali i za šta su birani 2012.-e nisu riješili……….to su sve sitnice. To nije ni važno. Važno je da je paušal u Skupštini veći od onog općinskog. A raja će se vazda paliti na bazene, teniske terene, deponije, cunamije, “dovođenje privrednika”, “preporod i blagostanje”, "uspješne menadžere", itd.


A vazda i bilo da se napušta brod koji tone.



Primjedbe

  1. Nisam mogao vjerovati, sretan sam i ponovno sam financijski stabilan i zahvaljujem Bogu što ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, savjetujte svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad ne uspijete i vaš će se život promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014