Bolnica za čovjeka, 2.






PROJEKAT REKONSTRUKCIJE BOLNICE  (uz pomoć TIKA-e)
Vrijednost projekta: cca 3. mil. KM
Donator: ispoštovan rok, osigurana sredstva;
Vlada BPK Goražde: par godina uspješnih najava projekta, po potrebi
                                                                            



2012. GODINE SDP-OVA RESORNA MINISTRICA USPJEŠNO NAJAVLJUJE PROJEKAT IZ 2007.


U prilogu TV Hayat o Kantonalnoj Bolnici Goražde, (poželjno pogledati!) 28. aprila 2012. godine, izjave su dali ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Azra Kuljuh i direktor Bolnice Bejadin Lutvić. Naveli su da su problemi: dugovanja,  loša i zastarjela oprema, prostor i kadar. O dva problema Bolnice (oprema i prostor) pišem u tekstovima "Bolnica za čovjeka 1 i 2".

Prostor

"Očekujemo njihov odgovor i nadamo se da će biti pozitivan, jer to bi bio projekat vrijedan 2. miliona i 600.000 KM u kojem bi ova Turska agencija učestvovala sa 70%, a Kanton sa 30% sredstava", riječi su resorne ministrice.

Zašto još uvijek očekujemo? Još prije godinu dana, donator je informirao vlasti BPK da je osigurao traženi novac! Prije godinu dana (u maju 2011. godine), na sjednici Skupštine Kantona premijeru Vlade Emiru Fraštu  data je saglasnost da sa TIKA-om potpiše Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije Bolnice, kojim se reguliraju međusobna prava i obaveze. Šta se to u međuvremenu dogodilo?

Mjesec dana prije ovog priloga televizije Hayat,  2. marta 2012. godine objavljena je  na goraždanskom online portalu  vijest da su predstavnici TIKA-e boravili u Goraždu i održali sastanak sa predstavnicima Vlade, Općine i Bolnice, "da je u okviru projekta vrijednog više od 2,6 miliona planirana nadgradnja jednog sprata zbog nedostatka kapaciteta, adatacija postojećih prostorija, izmjenama instalacija struje, vode i grijanja".

Oprema

"Nakon što bude okončan projekat nadogradnje bolnice, opremanje prostorija obaviće se zahvaljujući povoljnim kreditnim sredstvima od Republike Austrije, rečeno je danas", piše na portalu. O traljavom projektu nabavke opreme putem austrijskog kredita pisala sam u tekstu Bolnica za čovjeka, 1.



DONATOR 2011. GODINE ISPUNJAVA SVOJE OBEĆANJE

O projektu sa TIKA-om govori se punih 5 godina. Divim se strpljenju i trudu turskih donatora da pomognu i da realiziraju što su oni obećali.

Dakle, u aprilu 2007. godine, svečano nam je od tadašnje Vlade obećana rekonstrukcija starog dijela Bolnice, i najavljena saradnja s TIKA-om na ovom projektu.

I dalje smatram da je sama ideja koju su tada izložili donatoru čudna. Zašto rekonstruisati staru zgradu Bolnice, za više od 3 miliona KM? Koliko bi koštalo da se izgradi nova Bolnica, ne u Centru grada, nego na novom lokalitetu, primjerenom Bolnici, moguće bi bilo izračunati. Zar ne bi vrijedilo zasukati rukave i u saradnji sa općinama Kantona i svim potencijalnim donatorima, probati realizirati ovu ideju?

Ali, da se vratimo na ono što je zaista i urađeno. Nakon što joj je od naših vlasti apliciran projekat, TIKA je u Turskoj aplicirala za novac i osigurala sredstva za projekat rekonstrukcije Bolnice, o čemu smo u januaru 2011. godine obaviješteni od delegacije koja je boravila u Turskoj.



ZASTOJ: metodi politike prćije

Ali, šta se u međuvremenu dešava u Goraždu. U međuvremenu, u oktobru 2010. godine, SDP u BPK-a dobija izbore.

Tako se nakon izbora 2010. godine u svemu nađu neki lokalni vlastodršci, foteljaši i pametnjakovići, koji su valjda kvazistručnjaci i za arhitekturu i pravila rada sa međunarodnim donatorima, uz sve ostalo čime se već sve ne bave, i onda nalože da arhitekta koji radi projekat predvidi i nadgradnju sprata i potkrovlja, kako bi se, eto, napravile i ljekarske sobe i još neki kvadrati. Hm. Pri tome se uopće ne konsultujući sa donatorom. Elem, nadgradnja sprata i potkrovlja tako postade anex ugovora izrade projekta.

Dakle, princip rada svake ozbiljne organizacije, a time i vrhunske međunarodne organizacije kao što je ova o kojoj govorimo, podrazumijeva rad u skladu s određenim pravilima. Ko ne poznaje i ne poštuje ta pravila, taj ne igra nikako, ili u našem slučaju pravi nepotrebni problem...Ali, pošto je princip pojedinih naših lokalnih političkih igrača da su oni gazde svojih prćija, sad imamo zastoj koji traje već godinu dana.

Naime, TIKA je dobila sredstva za rekonstrukciju, a ne za rekonstrukciju i nadgradnju. Shvatate li kako ovo zvuči profesionalcima?



Protokol Konjic vs. Protokol Goražde

Od obećanja TIKA-e da će pomoći rekonstrukciju Bolice do stvarnog osiguranja sredstava, prošle su četiri godine. 

U aprilu 2011. godine resorno ministarstvo za zdravstvo BPK-a zvanično je od strane TIKA-e obaviješteno je da je osiguran novac za rekonstrukciju Bolnice te da se predlaže potpisivanje protokola kojim će se regulirati međusobne obaveze TIKA-e i BPK-a. (Ovlaštenje za potpisivanje ovog protokola dato je premijeru Vlade na sjednici Skupštine održanoj u maju 2011. godine, kako sam i navela).

Da nije došlo do izmjene “sitnica” u projektu na osnovu poznatih metoda prćije….i da se istinski radi.....

Vjerovatno je da ono što sada donator pokušava jeste da revidira projekat i osigura sredstva za projekat rekonstrukcije i nadgradnje.

U međuvremenu dok je naša radišna vlast zasukanih rukava slala sliku, po mom skromnom mišljenju, i to blagom, neozbiljnosti i neprofesionalizma, realiziran je Protokol o rekonstrukciji Bolnice u Konjicu, koji je potpisan u februaru 2009. godine.

Konjic je u roku od dvije godine dobio rekonstrisanu bolnicu, u koju je TIKA uložila 2,5 mil KM. Bolnica je otvorena u februaru 2011. godine, “što je u konačnici rezultiralo humanijim pristupom bolesnicima i osiguralo bolje uvjete za rad osoblja Opće bolnice u Konjic”.



GORAŽDE BEZ GRAĐANSTVA  VS. GORAŽDE KOJE ZAHTIJEVA RAD I BUDUĆNOST

Lako je kititi se tuđim perjem, ali nemoguće je kititi se perjem 4 kantona koji su svi pod istim uslovima kao i naš kanton, za razliku od našeg kantona, realizirali projekte iz oblasti zdravstva i radili za svoje građane:

  • Rekonstrukcija s TIKA-om: HNK (realizirali) i BPK (?); 
  • Nabavka opreme putem austrijskog kredita: Posavski kanton (realizirali), Kanton Sarajevo (realizirali), USK (realizirali) i BPK (?).

Nerad i javašluk ili neznanje?

Kod projekta nabavke opreme putem austrijskog kredita vrijednog 8 mil. KM, bilo bi nam donirano 1 mil. KM, a vraćanje preostalog novca bilo bi uz povoljan aranžman. Da li su nam za ovaj projekat prošli vozovi? Ako jesu, zašto su pune 3 i po godine obećavali modernizaciju bolnice putem ovog povoljnog kredita?

Kod projekta rekonstrukcije vrijednog oko 3 mil. KM, donator daje 70%. Samostalnim izmjenama projekta, poslali smo poruku neprofesionalizma, ali možemo računati na strpljenje donatora. Pitanje je da li postoji još nešto što u ovom projektu naši dragi predstavnici mogu uprskati?

Znamo li tražiti da rade? Zahtijevajmo bolje! Goražde zaslužuje bolje.

Traženje informacija i istine,  i  traženje od vlasti da polože račune građanima i prestanu ubijati i vrijeđati našu inteligenciju.  Možda ih tako možemo natjerati da rade. Ili da odu.

Nadam se da ću ovim postovima promovirati kritičku svijest među goraždanskom internet populacijom, 
jer Goražde to zaslužuje




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014