Bolnica za čovjeka, 1.





PROJEKAT MODERNIZACIJE BOLNICE (nabavka opreme iz sredstava austrijskog kredita)

Rok: Svakih izbora, po potrebi.
Vrijednost: 8 mil. KM


Godina...ma......






2009.

Goraždanska vlast SDA-SDP  obećala  je martu 2009. godine  da će poboljšati zdravstvenu zaštitu građana, između ostalog, putem projekta modernizacije kantonalne Bolnice, koji podrazumijeva nabavku opreme i obuku kadra.

Da li će Bolnica postati korisnik tog austrijskog kredita od 4 miliona Eura, koji je namijenjen za nabavku opreme za Bolnicu, pitamo se godinama?

Procedura za njegovo dobijanje traje pune 3 godine.

Na sjednici održanoj 31.03.2009. godine (stara) Skupština BPK-a Goražde donijela je zaključak broj: 01-14-293/09 o prihvatanju finansiranja Projekta opremanja medicinskom opremom JZU Kantonalna bolnica Goražde po osnovu kreditnog zaduženja.

U zaključku je navedeno da će se KREDIT OTPLAĆIVATI IZ BUDŽETA BPK GORAŽDE, a tehnički dio projekta opremanja će implementirati i realizirati JZU Kantonalna bolnica Goražde. Osnov za donošenje zaključka Skupštine bila je lista opreme s 25 medicinskih uređaja ukupne vrijednosti od oko 8 mil KM.

Kantonalna bolnica je uz pomoć i saradnju resornog ministartstva raspisala tender za nabavku opreme 12.10.2009. godine, na koji su se prijavila dva ponuđača.

Ovaj tender je propao: Na tenderu su učestvovale dvije firme, od kojih je jedna odabrana. Druga je smatrala da je tender bio neregularan, te je tender poništen od strane državnog ureda koji je uvažio navode iz njene žalbe. Potom je firma koja je dobila na tenderu pokrenula spor na Sudu BiH i taj spor je u toku. Nikada se nije postavilo zvanično pitanje ko je kriv zbog neregularnosti i zbog propalog tendera, niti je o tome provedena interna istraga od strane nadležnih upravnih organa i utvrđena odgovornost. Kao što je i uobičajeno.



2010.

Udruženje Biser je početkom 2010. godine provelo anketu o radu Kantonalne bolnice Goražde i potrebi njene modernizacije, te u aprilu 2010. godine objavilo Analizu mišljenja građana.

Anketa je urađena na uzorku od 1126 ispitanika. Ko je ispunio anketu, sjetiće se. Ključni nalazi do kojih se došlo bili su, prema navodima iz Analize mišljenja Bisera, između ostalih, sljedeći:
  • 80% anketiranih nije zadovoljno odnosom ljekara, 
  • 81% nije zadovoljno radom Bolnice,
  • 95% podržava modernizaciju Bolnice, 
  • 61% anketiranih smatra da je postojeći menadžment nesposoban modernizovati i izgraditi "savremenu bolnicu kakvu zaslužuju naši građani".
Ministarstvo je tada najavilo da će, između ostalih prioriteta, rekonstrukcija i opremanje Bolnice, biti prioritetni ciljevi Ministarstva u 2010. godini.

Ovi ciljevi su postali i prioritetni ciljevi Ministarstva i u narednim godinama.

Šta se to uradilo u ove tri godine? Obećavalo.



2011.

U martu 2011. godine Vlada BPK Goražde započela je aktivnosti na revidiranju projekta i liste opreme koja se namjerava nabaviti i formirana je Savjetodavna radna grupa za pripremu tenderske dokumentacije.

(Nova) Skupština je 26. maja 2011. godine jednoglasno usvojila Odluku o davanju saglasnosti na listu opreme iz kredita od 8 miliona KM. Po tadašnjim pojašnjenjima premijera Vlade BPK-a, OBAVEZU vraćanja kredita preuzela bi VLADA FEDERACIJE?!

Na sjednici Vlade iz jula 2011. godine Kantonalnoj bolnici data je saglasnost za nastavak aktivnosti na zaključivanju ugovora sa odabranim ponuđačem, a na sjednici Skupštine iz septembra 2011. godine usvojena je Informacija Kantonalne bolnice o postupku nabavke medicinske opreme. Detaljnija pojašnjenja o tome da li je ugovor zaključen i šta sadrži Informacija usvojena na Skupštini nisu nikada postala dostupna na web stranici Kantona.

Sa sastanka premijera BPK Emira Frašta sa premijerom Vlade Federacije, održanog 23. decembra 2011. godine, lansirana je najava: "Od Bosansko-podrinjskog kantona Goražde se očekuje da počne izmirivati obaveze prema MMF –u kao preduvjet za odobravanje kreditnih zaduženja za opremanje Kantonalne bolnice, te podsticaj privredi kroz podršku Razvojne banke.U narednom periodu, ove dvije za naš kanton veoma važne stvari trebale bi biti pomjerene s mrtve tačke " . Tako stoji u informaciji Vlade BPK. (Šta je bilo s podrškom Razvojne banke, i kojim to nepostojećim projektima,  e o tome bi trebala da priča opozicija!)

Dakle,  da li je nešto za ovih pola godine pomjereno s "mrtve tačke"?

Da li je u pitanju nesposobnost da SDP iznese ovaj projekat do kraja? Upravo je SDP-ov doktor - premijer obavljao i poslove vd ministra zdravstva, u periodu od maja pa sve do oktobra 2011. godine, kada je imenovana nova ministrica. Nova ministrica Kuljuh se, takođe, (SAMO) dotiče ovog “malog i nevažnog” projekta, pri njenom decembarskom susretu sa Federalnim ministrom zdravstva: “Razgovor se dodatakao i teme opremanja i rekonstrukcije Kantonalne bolnice iz sredstava austrijskog kredita”.


Napomena: Bolnica se oprema iz sredstava Austrijskog kredita, a rekonstriše uz pomoć TIKA-e, što je poseban projekat.



2012.

Šta biva u 2012. godini? "Ažurno i ekspertno", sad za sad: “nastavak razgovora o poboljšanju zdravstvene zaštite”. Naši dragi predstavnici, u aprilu 2012. godine, odlaze kod Federalnog ministra kod kojeg se opet razgovaralo o istim pitanjima, a i o “austrijskom kreditu za opremanje i rekonstrukciji bolnice uz pomoć Turske razvojne agencije TIKA”.





TRI I PO GODINE SDP-ovog ZDRAVSTVA u BPK-a



SDP ima  kontrolu nad ovim ministarstvom već pune 3 i po godine, a znamo da je zdravstvo "ponos i dika goraždanskog SDP-a".

Ministarstvo je preuzeto od SDA krajem 2008. godine, koaliranjem SDP-a i SDA u Goraždu i formiranjem tzv. "Vlade eskperata", koja je trebala da ekspertski radi. Međutim, njeni rezultati su vidljivi i danas, i laicima, a kamoli ekspertima.

Nije zgoreg napomenuti da resorna SDP-ova ministrica Kuljuh na pres konferenciji povodom 9 mjeseci rada Vlade, održanoj u januaru 2011. godine, izjavljuje da je u 2011. godini Ministarstvo “realizovalo najveći dio ciljeva i programskih zadataka koji nisu bili uslovljeni dinamikom realizacije sa viših nivoa vlasti”, ma šta to značilo. (Drugi su krivi?)


Drugi

Sredstva austrijskog kredita su prema inicijativi MFTBiH mogli iskorisiti u četiri kantona: Kanton Sarajevo, BPK Goražde, Posavski kanton i USK. Svoje bolnice su opremili u dva kantona, u Orašju i u Sarajevu.

U međuvremenu je vlast u trećem kantonu, s  Kantonalnom Bolnicom Bihać, pokrenula postupak. U maju 2011. godine, kad i naša. Svoj projekat nabavke opreme iz sredstava austrijskog kredita i oni su doveli do realizacije,  a njihov ministar za zdravstvo je u januaru 2012. godine za bihaćku Bolnicu rekao : "Mi ćemo je dovesti u poziciju da bude rame uz rame sa drugim regionalnim medicinskim centrima, a u informatičkoj opremi i vodeća u Federaciji".


Dva ključna projekta za Bolnicu: Projekat modernizacije i projekat rekonstrukcije

Gdje je naša vlast dovela našu Bolnicu i kako štite naše zdravlje, te zašto o ovome nemamo zvaničnih informacija - to prosudite sami.

Sljedeći tekst pišem o projektu rekonstrukcije Bolnice uz pomoć TIKA-e, projekat koji ministri resornog ministarstva uspješno najavljuju godinama.

Ima jedan refren Dina Merlina koji počinje s " godina..ma....". Dalje znate tekst, a svaka sličnost je slučajna.




 Kritički raspoložena građanka, 




nekoć zaposlena kao koordinator projekata  (kakve li slučajnosti, mora da bih znala da radim taj posao i u Goraždu, ali ne treba njima znalac, njima treba neko kao što su oni, foteljoljubac  i lažni demokrata ).















Primjedbe

  1. Obavezno procitajte na internetu clanak Austrijski mediji na tragu svojim ali i bosanskim kriminalcima,kao i clanak
    Trgovci ili sverceri medicinskom opremom i lijekovima.
    Mozda vam neke stvari budu jasnije.

    OdgovoriIzbriši
  2. U medjuvremenu je vrijednost opreme porasla sa 8 na 9 miliona km,vjerovatno je povecan IMT.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi tender je poništen i spor je na Sudu BiH.
      Na drugom tenderu iz 2011., odabran je ponuđač, ali šta je bilo dalje još uvijek je obavijeno velom tajne naših vlasti (i prošle i ove).

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014