Blokada računa (Bolnica za čovjeka, 3.)


U Goraždu neke stvari prođu nezapažene. Krupne stvari, koje zavređuju pažnju, jer tiču se svih nas, ali baš nas svih. Govorim o Kantonalnoj bolnici. Dobro, nije baš da sve stvari oko Kantonalne bolnice prođu nezapaženo, proteklih nekoliko dana snimljeni su i objavljeni prilozi i na Kantonalnoj televiziji i na FTV-u (7.8.2012), oba da Bolnici prijeti blokada računa zbog dugovanja od 1.400.000 KM, i da se radi na tome da kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja Bolnici kratkoročno pozajmi 350.000 KM (što je navodno nezakonito, ali, eto, možda i nije).






Resor zdravstva


Da se samo podsjetimo: resor zdravstva u BPK-a je od 1.12.2008. godine kada je formirana ona tamo SDA-SDP „Vlada eksperata“ pripadao SDP-u, sve do pada prošle SDP-SDA vlade, 15.6.2012. godine. Tokom te tri i po godine, izmijenila su se četiri ministra, tačnije tri ministra (Imamović, Klovo, Kuljuh) i "pali anđeo" - premijer Frašto kao vd ministra (vd ministrovao čak 6 mjeseci, od maja do oktobra 2012, kada je imenovana Kuljuh). Dakle, tri i po godine je resor zdravstva pripadao SDP-u.

Kada je u junu 2012. godine pala SDP-SDA vlada, ovaj resor je pri formiranju nove pripao LDS-u.

U maju sam na Blogu objavila dva teksta o lošem stanju u Bolnici te o lošoj politici SDP-a po pitanju dva ključna projekta Bolnice (Bolnica za čovjeka I i II). Radi se o projektu modernizacije/nabavke opreme iz sredstava austrijskog kredita, u vrijednosti od 8 mil. KM i o projektu rekonstrukcije uz pomoć TIKA-e, u vrijednosti od oko 3 mil KM. (Ne)radom vd resornog ministra za zdravstvo, premijera Frašta, upravo u periodu kad je on vd ministrovao ovim ministarstvom, oba su dovedena pod veliki znak pitanja.


Pitanja: Stranka za BiH, maj 2012.


Onda je na sjednici Skupštine BPK-a, održanoj 29.5.2012., poslanik Brdar tražio od tadašnjih SDP-ovih dužnosnika, premijera Frašta i ministrice Kuljuh, da upoznaju javnost sa situacijom u Kantonalnoj bolnici, o tome da li je istina da Bolnica nema hrane, lijekova, goriva te da joj prijeti blokada računa, da li je istina da Merhamet osigurava hranu za pacijente, da li pacijenti sami sebi plaćaju lijekove, da li su dugovanja premašila milionski iznos, zašto Vlada nikada nije razmotrila Sanacioni program koji je sačinila Bolnica, šta je s projektima rekonstrukcije (TIKA) i opremanja (austrijski kredi) koji koštaju 11 miliona KM?

Zanimljivo je da je poslanik Brdar imao i jedno vrlo interesantno pitanje: Šta je s realizacijom zaključaka i donošenih programa mjera sa tematskih sjednica o zdravstvu iz 2008 i 2009. godine?, kazavši: „Vlada je u kontinuitetu, Skupština takođe“.



Odgovori: SDP, maj 2012.


Tadašnji mu premijer Frašto "odgovore dade":

- Danas će se iz budžeta podržati Bolnica, te obaveze izvršavamo.
- Dugovanja su u sklopu projekata o kojima će se danas izvještavati.
- Napredak u Bolnici je prijem mladih ljekara. Imamo 30 ljekara.
- Obaveze koje ima Vlada se izvršavaju.
- Bolnica nema sredstava i moramo se aktivnije uključiti u rješavanje, zato što politika u Bolnici mnogo utiče na dešavanja i rješavanja pitanja što ne bi trebalo.
- Početne mjere direktora odnosile su se na red i disciplinu, to se ponovo narušava. Treba dodatne mjere, što Vlade, što uposlenih. Uočene mjere vode i u drugim pravcima koje se graniče sa onim o čemu su na tabli bili svi zadovoljni, borba protiv korupcije. (Jao priče!)
- Nijednog momenta im nisu bila uskraćena sredstva i nisu to uposlenici osjetili. Oni sad zaštinici pacijenata od nas koji smo im stvorili uslove za to funkcionisanje.
- Treba posegnuti za Sanacionim programom. Taj program nema konkretne mjere. Situacija jeste teška. Na tragu smo puta koji bi trebao da riješi to pitanje.

Već sljedeći mjesec nakon tri-i-po-godišnjeg „traga puta da se riješi pitanje“ (i mnoga druga pitanja), za Koaliciju SDA- SDP u BPK-a je pukla tikva. Pala SDP-ova vlada i formirana nova vlada SDA&co.



Pitanja: LDS, avgust 2012.


Prvo je u julu angažiran Kantonalni budžetski revizor, da pripremi i podnese izvještaj o radu u Bolnici zaključno sa 30.6.2012.

Onda su, žestoko, prošle sedmice, u dnevniku RTV BPK-a od 2.8.2012. godine (19:20 – 21:15 minuta) preneseni stavovi LDS-a Goražde sa pres konferencije na temu „Problemi Kantonalne bolnice“. (Pri formiranju nove Vlade BPK-a, LDS je dobio dva resora: boračka pitanja i resor zdravstva.)

LDS je saopštio da podržava napore nove Vlade BPK-a u zaustavljanju propadanja Bolnice, te da građani moraju znati ko su krivci za loše stanje, a po LDS-u to su SDP Goražde i SDP-ovi ministri u bivšim vladama BPK-a.

Saopšteno je da je gubitak iz 2009. godine iznosio 769.566 KM, a za 6 mjeseci 2012. godine oko 850.000 KM, te da je nelikvidnost Bolnice iskazana u godinama kada su ministarstvo zdravstva vodili ministri iz SDP-a.

LDS je na pres konferenciji javno pitao: 1. Je li to SDP-u cilj bio da proda Bolnicu?, 2. Zašto je propao projekat TIKA-e, i austrijski kredit za opremanje Bolnice?, 3. Zašto se nikad nisu odvojili troškovi Bolnice i Doma zdravlja Goražde?


Odgovori: SDP, avgust 2012.


Nisam primjetila da je SDP demantirao navode LDS-a, niti da je dao odgovore na ova tri javno postavljena pitanja.

Ali, ranije je saopštio: "Što se tiče Zavoda za zdravstveno osiguranje velika je prijetnja da se pacijenti dovedu pred svršen čin kada bi morali sami da plaćaju usluge i participiraju u liječenju"

Zar ovo već nije tako (pacijenti kupuju lijekove, porodilje hranu za bebe....)?

(I još ranije jedan je dužnosnik goraždanskog SDP-a izjavio: "Danas svaki stanovnik našeg Kantona svakome sa osmijehom može da kaže da dolazi iz Goražda". Možda kad ode po dijagnoze u Sarajevo, za koje isti taj Zavod Sarajevu plaća ogromne svote novca?, pitam se samo.)

Koliko para za Bolnicu, toliko i muzike ili  Bolnica (i politika) ne zna (i nije znala) svirati s onim što ima?!



Saopštenje Vlade BPK-a, avgust 2012.


Sedmicu dana poslije konferencije LDS-a i dan nakon priloga FTV-a, Vlada BPK-a izdaje saopštenje za javnost (8.8.2012), sa sljedećom uvodnom rečenicom: “Vlada BPK-a, neposredno nakon preuzimanja dužnosti, suočena je sa katastrofalnim stanjem u Kantonalnoj bolnici Goražde”. U saopštenju se takođe govori o mogućoj blokadi računa, “što je samo vrh ledenog brijega”.

“Zapanjeni smo ignorantskim odnosom prethodne Vlade koja, iako potpuno svjesna postojeće dubioze, nije u Budžetu BPK-a predvidjela niti jedan fening za ove svrhe (misle valjda na sredstva za slučaj blokade računa), dok neizmirene obaveze Kantonalne bolnice iznose 1.454.033 KM.”

Dalje se navodi da nova Vlada očekuje da će Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja ispoštovati njen zaključak i dati kratkoročnu pozajmicu Bolnici za ove svrhe (neuplaćeni porezi i doprinosi u iznosu od 342.499 KM, što prijeti blokadi računa).

Teške ocjene, "katastrofalno" i "ignorantski", daje SDA-ova vlada prethodnoj SDP-SDA vladi, u kojoj su sjedila tri ista ministra koja, evo, i u ovoj sjede; tri ministra u tri vlade. Tri u tri, klasik.



5 politika SDP-a


Pred izbore 2010. godine, SDP nam je ponudio 5 politika, od kojih i politiku zdravstva.

Dokument Politika zdravstva počinje rečenicom: “Vladajuća parlamentarna većina je nesposobna, nekompetentna, neiskrena u namjerama da napravi pomake u svim segmentima društva.”

Dalje se u Politici zdravstva navodi i objašnjava pet zdravstvenih politika (formiranje savjeta za zdravstvo, redefiniranje i proširenje esencijalne liste, poboljšanje i proširenje usluga porodične medicine, pacijenti biraju ljekara, uspostavljanje osnovnog paketa zdravstvene zaštite za sve građane).

Da li su ostali kantoni i drugi nivoi vlasti počeli da rade na obećanim rješenjima/politikama zdravstva, to ne znam. Ali znam sigurno da goraždanski SDP, sve i da jeste počeo, evo nije.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014