Kino, plaže, sportski centar, prevoz...: Program 2011 - 2014


Rukometni klub Goražde, 2011.
PROGRAM RAZVOJA BPK GORAŽDE 2011 – 2014



O PROGRAMU RAZVOJA

Program razvoja BPK Goražde 2011 – 2014 usvojen je na 5. sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj u maju 2011. godine.

U Programu razvoja navedeno je da će biti sačinjen Akcioni plan za njegovo spovođenje. Takođe je navedeno da će se u Budžetu BPK za 2011. godinu „obezbjediti minimalno 5 miliona KM za implementaciju Programa razvoja. Svake naredne godine izdvajanja za finansiranje Programa razvoja iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će rasti u skladu sa Finansijskim planom programa razvoja do 2014. godine“. (Jesu li sačinjeni Akcioni plan i Finansijski plan- pitanje je sad).

Implementacija programa razvoja počinje 01. januara 2011. godine i traje do 31. decembra 2014. godine.

U Programu je navedeno i sljedeće: „U implementaciji Programa razvoja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i kriterijima za uključivanje nedržavnih aktera, dobrovoljno učestvuju: 1. općinska administracija, 2. javna komunalna preduzeća i općinske javne ustanove, 3. privatni sektor, 4. organizacije civilnog društva, 5. mjesne zajednice, 6. građani Bosansko-podrinjskog kantona. „

Koja su to pitanja iz programa, koja su najinteresantnija mladima? Izdvojila sam obrazovanje, kulturu, sport i turizam.

Gradsko kino, multimedijalni centar za mlade, sportski centar sa bazenom, atraktivne plaže na Drini i na jezeru. Zvuči dobro?

Evo šta piše u programu.


PRIORITETNE REFORME, PROGRAMI, PROJEKTI I MJERE



1. Obrazovanje



Reforma sistema stipendiranja

Provođenje reforme sistema stipendiranja učenika i studenata u cilju efikasnijeg odgovaranja na potrebe kantona za obrazovanim kadrovima. Reforma će se zasnivati na potrebi osiguranja podrške socijalno ranjivim kategorijama u pristupu obrazovanju i obezbjeđenju stručnih kadrova u partnerstvu sa javnim i privatnim sektorom u skladu sa razvojnim potrebama


Projekat modernizacije osnovnih i srednjih škola


Projekat će obuhvatiti osavremenjavanje uslova u kojima se izvodi nastava i u kojima borave uĉenici u cilju poboljšanja uslova obrazovanja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona


Elaborat o prevozu učenika i studenata

Elaborat ima zadatak utvrđivanja opravdanosti obezbjeđenja jedinstvenog i efikasnog sistema prevoza i smještaja učenika i studenata na prostoru kantona


Elaborat o pokretanju univerziteta


Elaborat ima zadatak utvrđivanja opravdanosti ulaganja u razvoj obrazovnih mogućnosti kantona kao motora ukupnog razvoja kroz formiranje Univerziteta u skladu sa Zakonom i potrebama razvojnih grana privrede.



2. Kultura



Projekat jačanja kulture I.

Projekat će osigurati podrške institucionalnom jačanju Međunarodnog festivala prijateljstva kroz ulaganje u opremu i promociju Festivala u Bosni i Hercegovini i susjednim državama.


Projekat jačanja kulture II.

Projekat revitalizacije gradskog kina koji će uključivati investicije u rekonstrukciju i nabavku savremene opreme za reprodukciju filmova sa 3D tehnologijom i uspostavljanje saradnje sa osnovnim i srednjim školama u cilju korištenja raspoložive tehnologije u obrazovne svrhe.


Projekat jačanja kulture III.

Projekat izgradnje muzeja na području općine Goražde.


Projekat multimedijalnog centra za mlade

Projekat ima za cilj da u okviru Centra za kulturu uspostavi nezavistan centar za mlade koji će raspolagati adekvatnim prostorom i opremom koja će biti nabavljena kroz projekat i u okviru kojeg će se uspostaviti saradnja sa drugim aktivnostima centra, posebno u organizaciji Festivala prijateljstva.



3. Sport



Projekat Razvoja sporta I

Projekat ima za cilj unaprijediti uslove za bavljenje sportskim aktivnostima i podršku sportskim klubovima u omogućavanju kvalitetnih uslova za bavljenjem sportom u saradnji sa profesorima sporta zaposlenim u obrazovnim institucijama.


Stadion, 2011.

Elaborat o izgradnji sportskog bazena

Elaborat ima zadatak utvrđivanja opravdanosti ulaganja u izgradnju savremenog centra sa bazenom i uslugama u partnerstvu sa privatnim sektorom koje bi mogle unaprijediti kvalitetu sportskog života građana, ali i osnažiti turističku ponudu sa kvalitetnim vodenim sadržajem.



4. Turizam


Program razvoja turizma

Program ima za cilj pružanje podrške razvoju turističke infrastrukture u oblastima koje mogu utjecati na razvoj turizma kao važne privredne grane, kao i na ukupno poboljšanje kvalitete života na prostoru kantona.


Projekat razvoja planinskog turizma

Projekat će obuhvatiti tri najatraktivnije turističke lokacije na području kantona sa ciljem unaprijeđenja turističke infrastrukture i turističke ponude za zimski turizam.


Projekat razvoja ljetnog turizma

Projekat će obuhvatiti izradu arhitektonsko-ekološko-turističkih rješenja i ulaganja u uređenje plaža u gradu Goraždu i drugim atraktivnim plažama na Drini u cilju razvoja turizma, povećanju turističke atraktivnosti Goražda i održivog korištenja rijeke Drine u turističke svrhe


Elaborat o izgradnji turističke infrastrukture

Elaborat ima zadatak utvrđivanja opravdanosti ulaganja u izgradnju turističke infrastrukture u partnerstvu sa privatnim sektorom na dijelu jezera u općini Goražde, vezane za jezerski i nautički turizam.




Ovo je vizija koju političari u BPK imaju za mlade. Šta su u proteklih godinu dana vlasti  uradili da je ostvare ili je cilj samo da ostanu u foteljama?


Pitam se da li u Goraždu postoji ijedna organizacija koja zastupa mlade, koja bi mogla organizirati forum sa predstavnicima Skupštine i Vlade i tako dobiti priliku da ih pita u kojoj je fazi realizacija ovih projekata od interesa za mlade.


Da li bi se tada, bez obzira na vrijednost odgovora koji bi im bili dati,  moglo reći da i mladi Goražda imaju svoj glas- svoja pitanja i svoje prijedloge? Sigurno da bi to bilo nešto novo, novi vid dijaloga i pritiska na Skupštinu, Vladu  i političke stranke da rade na onome što su planirali. Evo prijedloga i eto liste.



Ostatak Programa razvoja BPK Goražde 2011-2014   (17 stranica) možete pogledati na: http://www.bpkg.gov.ba/znacajni-dokumenti/6713/program-razvoja-bosansko-podrinjskog-kantona-gorazde-do-2014-godine













Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014