Ekspoze premijera Vlade BPK: Godinu dana poslije







Ekspoze (program) premijera Vlade BPK Goražde Emira Frašta objavljen je na stranici web portala Goražde online 24.02.2011. godine, na dan kada je imenovana Vlada BPK.

Možete ga pročitati ovdje http://www.sdp.ba/novost/12311

Od tada je pošlo godinu dana. Svi vi koji bi željeli znati šta je Emir Frašto obećao, a šta ostvario, u nastavku su (samo) obećanja iz ekspozea i o njima  par opažanja.


1.  Budžet BPK Goražde

Glavne odrednice premijera Emira Frašta bile su ove:

1. "Program razvoja BPK 2010-2014 pratiće okvirni budžet BPK 2010 - 2014";

2.  “Ova uspostavljena koalicija bi odmah trebala da obećanu podršku Federacije projektuje u nacrtu budžeta, sa povećanim izvornim prihodima, što bi omogućilo da budžetski prihodi obezbjede povećane zahtjeve za izjednačavanje troškova javne uprave, policije, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, privrede, poljoprivrede, kulture, sporta, informisanja...  ili, do uspostavljanja zakona obezbjedi veću finansijsku podršku.”;

3. "Budžetski rashodi za sve namjene a posebno troškovi zaposlenih i troškovi materijala treba da budu manji ili ostanu isti sa prošlim budžetom, dok se povećanja budžetskih rashoda mogu planirati samo za oblasti koje su kao prioritetne definisane u Programu razvoja BPK".

Rezultati: ?

O rezultatima vam najbolje govore ova dva novinska članka.

Već 5 mjeseci nakon (zvaničnog)  koaliranja SDP i SDA,  BPK je u julu 2011. godine imao posjetu Federalne vlade, tokom koje  je rečeno da novčane podrške Federacije Kantonu nema. „ S kiselim osmjesima na licima, nakon troiposatne rasprave iza zatvorenih vrata, pojavili su se pred novinarima premijeri Emir Frašto i Nermin Nikšić. Bio je to, kazao je Nikšić, razgovor prijatelja suočenih sa brojnim problemima.“

Osam mjeseci poslije „kiselih osmijeha“, obje stranke pregovaraju s novim potencijalnim partnerima.

Nema ništa od „povećanja izvornih prihoda“  za „izjednjačavanje troškova...“..., a zakonodavstvo niti se mijenja niti se do(puni)lo.


2. Program razvoja BPK 2011 – 2014

1.“Program razvoja i akcioni plan će pratiti budžet. Aktivnosti koje su predviđene Programom razvoja biće uvrštene u budžet, dodjeljivanjem posebne budžetske linije za svaki program, projekat i mjeru”;

2. “Program rada Vlade... -  programi rada javnih ustanova, zavoda i preduzeća osnovanih od Kantona biće usaglašeni sa Programom rada Vlade do sredine marta 2011. godine”;

3. “Drugi prioritetni zadatak je implementacija Programa razvoja BPK-a Goražde kroz obezbjeđenje neophodne podrške u Skupštini Kantona za donošenje novih zakona ili izmjena zakona i dopune postojećih zakona, donošenje odluka i zaključaka u skladu sa odredbama Programa razvoja.”

Rezultati: ?

Je li znate vi šta se nalazi u Programu razvoja? Sumnjam. U njemu stoji  nekoliko stvari koje je i premijer pobrojao u svom ekspozeu, a koje su Vlada i ministarstva preuzeli i ugradili u svoje programe rada. A kako su do sada realizirani svi ti programi, nek pitaju poslanici u Skupštini.

Šta je ovdje bitno naglasiti je to da  niko o realizaciji Programa razvoja ne zna, a da je upravo taj  Program razvoja  kičma Koalicije.  Već je 2012.  godina, a je li početa realizacija  Programa razvoja? 

Problematična situacija je sa Mljekarom Milgor, problematična situacija  oko ponude EMKA-e (ko je krivac, priča se), problematična situacija oko prodaje Pobjeda -Sporta, problematična situacija oko platine, problematična situacija oko nabavke opreme za Bolnicu, problematična situacija oko Doma za stara lica, problematična situacija oko nekretnina u Baru, Crna Gora (nekretnine Drine prodate za pola mil. KM, a nisu smjele biti prodate nikako – na stranu što iste vrijede 10 miliona, hm...),  problematična situacija oko mnogo čega. Razvija se sve, vidimo, u nekom drugom pravcu.

U  Goraždu je, nakon 15 godina, jedini izgrađeni objekat džamija Kajserija. Pa ti sad reci da ne valja muftija. 


3. Ekonomija

1. “U svakoj porodici će bar jedno raditi”;

2. "Niz otvaranja novih radnih mjesta";

3. "Implementacija razvojnih projekata predviđenih programom razvoja BPK do 2014.godine";

4. "Uređenje industrijskih zona";

5. "Modernizacija saobraćajne infrastrukture, komunalne infrastrukture,  turističke–sportsko-rekreativne infrastrukture".

Rezultati: ?

Vidjeti pod 2.


4. Socijalna politika

1. “Bračni par, preko 65 godina bez primanja će imati obezbjeđeni minimum novčane naknade i zdravstveno osiguranje";

2. "Dodatno obezbjeđivanje najosjetljivih socijalno ugroženih grupa";

3. "Otvaranje zgrade Centra za socijalni rad";

4. "Adaptiran Dom za stara lica i adaptacija Doma za iznemogla lica".

Rezultati: ?

Za pod 1. - Vlada BPK je krajem januara 2011. godine promovirala letak pod nazivom "Poruka Vlade građanima Kantona“, na kojem, između ostalog,  piše: "Ako vam niko u porodici ne radi, ako imate više od 65 godina, nemate nikakvih primanja niti imovine, a niste zdravstveno osigurani, obratite se Vladi BPK".  Mislim da se ova kategorija ljudi kreće po čaršiji, pije kafe, pa je u jednom kafiću naišla na ovaj letak... i možda poslala e-mail Vladi....

Za pod 2. - Dijelili su se paketi. Novoimenovana ministrica Kuljuh i federalni ministar za izbjeglice dijelili su pakete izbjeglicama i starim i iznemoglim licima, a i ministar Adžem je isto tako dijelio pakete sa predstavnicima brojnih boračkih udruženja (Je li znate nekoga iz vašeg "voda" ko je u nekom od ovih udruženja?).  Podjela paketa - opis posla ministra u Vladi BPK. Dok ministri u Evropi prave pakete podrške osjetljivim grupama, pakete mjera za izlazak iz krize,  pakete zakona, naši ministri dijele pakete.

Za pod 3. – Centar za socijalni rad nema zgradu,  ali imao je bivšu direktoricu Delizaimović, koja za  osam  godina svog direktorskog mandata nije postavila temelje, ali je zato bila široke ruke prema radnicima, te je na kraju za rješenja o naknadama za starateljstvo potrošena zgrada. Centar još uvijek nema zgradu, ali zato Vlada sa mnom ima spor na sudu.

Za pod 4. - U aprilu 2011. godine, Vlada je formirala Interresornu radnu grupu sa zadatkom da sačini Prijedlog rješenja i Program sanacije Doma za stara i iznemogla lica. Radna grupa ga je radila 9 mjeseci, a onda joj je u decembru 2011. godine Skupština dala isti zadatak: „da pristupi izradi Sanacionog programa koji će  precizirati uvjete i način saniranja gubitaka, kao i utvrđivanje novih ekonomskih cijena usluga te način popune slobodnih kapaciteta u Domu“. U martu 2012. godine  "članovi Vlade razmatrali su i Zaključak u vezi Sanacionog programa JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde, ali je konačno izjašnjavanje odgođeno do sastanka Vlade sa menadžmentom i uposlenicima Doma.". Ovo je stvarno bezobrazno.


5. Zdravstvo

1. Osiguranje kvalitetnije i u većem obimu zdravstvene zaštite";

2. "Poštovanje prava pacijenata";

3. "Rješavanje obaveza";

4. "Nabavka opreme";

5. "Osiguranje kadra".

Rezultati: ?

Za pod 1. i pod 2. – ?

Za pod 3. – Bolnica je  još u martu 2011.  godine imala milionska dugovanja  (troškovi, dugovanja prema dobavljačima, višemjesečna kašnjenja s uplatama doprinisa).  Informiranje građana o radu na ovom problemu izgleda nije u planu.

Za pod 4. –Na sjednici održanoj 31. marta 2009. godine (stara) Skupština BPK donijela je zaključak o prihvatanju finansiranja projekta opremanja Bolnice medicinskom opremom po osnovu kreditnog zaduženja.  U zaključku je navedeno da će se KREDIT OTPLAĆIVATI IZ BUDŽETA BPK, a tehnički dio projekta opremanja će implementirati i realizirati Kantonalna bolnica. Tender je propao i spor  je na sudu.
Na sjednici održanoj 6. maja  2011. godine (nova) Skupština je jednoglasno usvojila Odluku o davanju saglasnosti na listu opreme iz kredita od 8 miliona KM. Po tadašnjim pojašnjenjima premijera Vlade BPK  OBAVEZU vraćanja kredita preuzela bi VLADA FEDERACIJE?! Po svemu sudeći, i prošla i ova vlada BPK  mogle bi obmanuti građane. Dakle, i SDA i SDP. I zajedno SDA i SDP. Ne znam zašto šute udruženja koja su pune tri godine podržavala resorno ministarstvo.

Za pod 5. – Osigurani su ljekari - pripravnici.


6. RTV BPK

1. "Radio-televizija BPK bi trebala biti  u novim prostorijama";

2. "bolja oprema", "digitalizacija signala".

Rezultati: ?

Sigurna sam da ni ovi iz TV-a ne znaju broj pojavljivanja na televiziji resorne ministrice za obrazovanje nauku, kulturu, sport, informisanje..... Za nju je,  što se pojavljivanja na tv-u  tiče,  i Mustafa Kurtović mala maca.


7. Javna uprava, kadrovi,  evropske integracije

1. “Prvi prioritetni zadatak vlasti jeste prilagođavanje organizacijske strukture, ljudskih i finansijskih resursa. Aktivnosti na uspostavljanju funkcionalnog javnog sektora će se provoditi prvih tri godine mandata (između ostalog putem nečega što premijer naziva: “valorizovanje ocjenjivanja doprinosa u radu”)”;

2. "Pozicioniranje kadrova na federalnom nivou";

3. "Treći prioritetni zadatak jeste osiguranje proaktivnog učešća Vlade, ministarstava, organa uprave i javnih ustanova u svim reformama koje se provode ili će biti pokrenute u BiH i Federacije BiH, u okviru procesa Stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji. U okviru ovog zadatka tražit će se podrška Federacije BiH da omogući da se implementacija projekata u okviru IPA projekata provode i na prostor BPK-a Goražde";

4. "Stimulisanje kvaliteta i kvalitetnih".

Rezultati: ?

Za pod 1. – Vlada BPK  je u periodu od godinu dana (24.02.2011.-24.02.2012.)  na  dnevnom redu svojih  sjednica ukupno 41 put  odlučila o  imenovanjima direktora, članova upravnih odbora...Je li vas zanima šta je Vlada radila godinu dana? Vlada je za godinu  dana  41 put na dnevnom redu imala  imenovanja.... Od tih 41 put, 3 puta nije dala saglasnost. Jedno od troje nepodobnih sam ja.  
Šta ono bi „valoriziranje ocjenjivanja doprinosa u radu“. Da li bi moglo biti ovo: Vlada je po jedan put mjesečno razmatrala prijedloge Interesorne radne grupe za rješavanje Staračkog doma... Cinizam.  Država za podobne resurse.

Za pod 2. – Ispred BPK u upravnim odborima federalnih ustanova pozicionirali su se kadrovi iz BPK (Upravni odbor KCU Koševo, upravni odbor Federalnog PIO, upravni odbor  Federalnog ZZO-a).

Za pod 3. -  Prvo, valja napisati IPA projekte, doći do onih što ih pišu i dočekati sredstva, drugo, šta ima Vlada BPK s evropskim integracijama? Meni nije jasno otkud uopće ovo premijeru ili je to zato što je bre moderan?

Za pod 4. – Stimulisani su neki funkcioneri/ke  što primaju "male" plate uz budžeta  tako što im se malo sufinansirao postdiplomski, dok 80-ak djece nema pravo na stipendije.  Stimulisani su isti koji su stimulisani i prethodnih godina. Neki su simulisani da su stimulisani.


PITAM SE:

a) Koliko je ova Vlada dala iz budžeta  za Mljekaru Milogor u proteklih godinu dana?  Koliko je Vlada dala iz budžeta za Mljekaru u proteklih 3 godine Koalicije SDP-SDA u BPK?

b) Koliko je ova Vlada dala iz budžeta  za Dom za stara i iznemogla lica u proteklih godinu dana?  Koliko je Vlada dala iz budžeta za Dom za stara i iznemogla lica u proteklih 3 godine Koalicije SDP-SDA u BPK?

c) Ipak, kažu,  nije došlo do neuspjeha oko pregovora sa partnerima Pobjede Sport. Održa li se sastanak ili je odluka Vlade Federacije ipak  zakonita, a za nezakonitost neko bi nepravedno optužen? 

Bond. James Bond.

d) Ko je kriv za gubitke u vezi sa pregovaranjem sa EMKA-om?

e) Šta je s projektom rekonstrukcije bolnice i projektom opremanja bolnice?

f) Da li imaju namjeru riješiti kriminal?

Npr., šta su  u godini dana Vlade radili povodom ovoga - Kanton ostao bez imovine vrijedne milione

i povodom ovoga - Tužba Bazne hemije protiv Kantona zbog nezakonitog poništenja privatizacije
http://gorazde-x.com/vijesti/18-gorazde/1878-budet-bpk-pred-velikim-finansijskim-udarom



Za sada, toliko o Vladi kontinuiteta koja je na vlasti evo četvrta godina i toliko o jednom eskpozeu premijera. Ostala njihova  brojna obećanja sada neću ni pominjati. Ova treba zapamtiti.

Možda će  u utorak Skupština BPK Goražde imati odgovore na ova pitanja i konstatacije.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014