Podhranjenski potok zelene vode


Šta je bilo sa  "vraćanjem u život" Podhranjenskog potoka? 

Premijer BPK-a Emir Frašto “slomio” se da za svog premijerskog mandata u periodu 2011-2014 osigura novac  iz budžeta Federacije, za realizaciju obećanja o “vraćanju u život Podhranjenskog potoka”.

Četiri godine obećanja, a mi i dalje možemo uživati u ljepotama zelenog potoka davnih momačkih snova.




Vratićemo u život Podhranjenski potok


A šta se ustvari obećavalo? Obećavalo se osiguranje sredstava iz budžeta Federacije BiH, u iznosu od 400.000 KM. Vlada BPK-a, na čelu s premijerom, "pala je s nogu od posla" da u Goražde iz Federacije dođe tih 400.000 KM, dok je u isto vrijeme dok je "padala s nogu", sjetićete se, Vlada bila džek i poklonila 200.000 KM socijalnim radnicima za naknade za starateljstvo. Ali, neću o naknadama. Evo kako se "vratio  u život" Podhranjenski potok.

07.09.2011. Federalni fond za zaštitu okoliša donosi Odluku  o odabiru korisnika sredstava za zaštitu okoliša za 2011. godinu. Dodijelju se sredstva goraždanskim firmama: “Pobjeda-Rudet d.d. Goražde", za projekat: „Rekonstrukcija i modernizacija postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda – objekta 121“, sa iznosom do 200.000,00 KM”; "Unis Ginex d.d. Goražde", za projekat: „Glavni projekat postrojenja za primarni proces prečišćavanja tehnoloških otpadnih voda, objekat 402“, sa iznosom do 200.000,00 KM.

Naredne dvije godine,  2012. i 2013., naše vlasti se raduju, posjećuju, organiziraju sastanke i pripremaju i promoviraju realizaciju projekata.


Potok teče tok, tok, tok: 2012. i 2013. godina


01.02.2012. Premijer BPK-a Goražde Emir Frašto i ministar za privredu Demir Imamović sastali su se u Sarajevu sa ministricom okoliša i turizma FBiH. Brankom Đurić. Razgovarano je o zajedničkim aktivnostima Federacije i BPK na unaprijeđenju stanja u oblasti okoliša i turizma na području našeg kantona, posebno u dijelu izgradnje prečistača otpadnih voda u Industrijskoj zoni ”Pobjeda”……




Nije samo da se polomiše od rada za "oživljavanje" Podhranjenskog potoka  SDP-ov premijer Emir Frašto i SDP-ov ministar privrede Demir Imamović i SDP-ova federalna ministrica Branka Đurić. I načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović se uključuje, tada još ZaBiH-ovac.





23.03.2012. Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović posjetio je firmu “Pobjeda – Rudet” i sa rukovodstvom firme razgovarao o realizaciji Projekta izgradnje kolektora otpadnih voda pomenute firme koji će finansirati Fond za zaštitu okoliša FBiH  i Agencija za vodno područje rijeke Save. Načelnik je obećao da će Općina Goražde pomoći realizaciju projekta.


03.04.2012. Potpisani ugovori o dodjeli finansijskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša.

17.01.2013. Premijer BPK-a Goražde posjetio firmu” Ginex”. Vlada BPK Goražde  poduzeće  mjere na osiguranju sredstava  za sufinansiranje izgradnje prečistača otpadnih voda na teritoriji industrijske zone Pobjeda. Sa ovim prečistačem, kao i sa realizacijom izgradnje objekta za prečišćavanje otpadnih voda mehaničkog dijela Pobjede, u čemu  učestvuju sva četiri preduzeća sa lokaliteta Pobjede, vratiće se život u Podhranjenski potok.


05.09.2013. Federalna ministrica Branka Đurić posjetila je Goražde. Iinformirala je premijera Frašta o poduzetim aktivnostima Federacije BiH kroz sufinansiranje projekata posebno u dijelu izgradnje pročistača otpadnih voda u industrijskoj zoni ”Pobjeda”…I ministar za privredu Demir Imamović istakao je Projekat rekonstrukcije i modernizacije postrojenja za preradu otpadnih voda na lokalitetu industrijske zone „Pobjeda“, čija je realizacija u završnoj fazi. U nastavku posjete, upriličen je sastanak delegacije Vlade BPK i federalne ministrice okoliša i turizma sa menadžmentom firmi „Pobjeda Rudet“ i „Ginex“.



Potok teče tok, tok, tok: 2014. godina

29.05.2014. Federalni ministri Branka Đurić i Desnica Radivojević  boravili su u posjeti Vladi BPK-a Goražde. Prilikom boravka u Goraždu, ministri su posjetili i firmu UNIS “Ginex”, koja zajedno sa ostalim firmama na lokalitetu bivše “Pobjede”, zahvaljujući sredstvima federalnog Ministarstva za okoliš i turizam, uspješno realizuje Projekt rekonstrukcije i modernizacije postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda.


28.08.2014. Idem ja tako neki dan, kad šta će ti biti. Potok "oživio" zelen. 



Provjerim na web stranici Federalnog fonda za zaštitu okoliša, i nađem da su projekti uspješno realizirani: 


- Unis „Ginex“ d.d. Goražde projekat: „Glavni projekat postrojenja za primarni proces prečišćavanja tehnoloških otpadnih voda, objekat 402“, iznos: 200.000 KM. Status projekta: okončan.

- Pobjeda-Rudet d.d. Goražde, projekat: „Rekonstrukcija i modernizacija postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda – objekta 121“, iznos: 200.000,00 KM. Status projekta: okončan.


29.08.2014. Na sjednici Vlade BPK.a privrednom društvu „Pobjeda-Rudet“ odobrena su namjenska novčana sredstava u iznosu od 400.000 KM na ime „Programa za subvencioniranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ Goražde“ te ovlašten premijera za zaključivanje Ugovora o korištenju namjenskih sredstava.

Valjda više potok neće biti zelen.


CSI BPK-a


 A ko je obojio potok, da li su to uradili slikari iz slikarske kolonije Festivala prijateljstva Goražde 2014? Ostaje misterija. 

Možda će mediji krenuti u akciju. Možda "Eko-zeleni" okače neku poruku na drvetu preko puta Knjižare tipa "Hvala vam za visoku eko svijest" ili "Potok je ogledalo grada". Možda se pojave CSI inspekcija BPK-a i riješi slučaj, možda su već analizirali  vodu, otiske, DNK-a i otkrili krivca. 

Možda niko neće uraditi ništa, jer Pothranjenski potok je vlast uspješno "vratila u život". Vraćena mu je zelena boja a takav je s vremena na vrijeme, takvog ga mi Goraždani poznajemo decenijama. Potokom je proteklo puno žute i zelene industrijske vode, i ko zna koliko će je još proteći? Možda je ta voda pročišćena, možda zelena boja nije opasna, ko zna? Stručnjaci iz ekologije. Ono što ja znam je da je voda zelena. I zanima me zašto.

U svakom slučaju, kantonalne i općinske vlasti se trude da ga pokriju i da na potoku izgrade zanatske radnje.  Zeleni potok će da teče sakriven, krijući tajne davnih momačkih snova.

A kako bi bilo lijepo gledati ga čistog i uređenog kako se ulijeva u Drinu.

Drina u koju se ulijeva i  dalje je Zelenika. Tačno tamo između hotela i Parka.


PS. Znam da će se pričati da na lokalitetu "Pobjede" radi 1.000 radnika, a ja se usuđujem pisati o zelenom potoku, koji je zelen 50 godina. Ovo je 21. vijek i na to ukazujem, poželjno bi bilo da se dio novčanih sredstava iz dobiti utroši i za konačno rješenje Podhranjenskog potoka.


DODATAK od 05.09.2014.:

Ovaj tekst sam objavila 02.09.2104. Samo tri dana poslije, Vlada i "Pobjeda Rudet" potpisuju ugovor o realizaciji "druge faze projekta tretmana otpadnih voda iz indistrijske zone Pobjeda". Ugovor je vrijedan 400.000 KM i sredstva je osigurala Agencija za vodno područje rijeke Save. Direktor "Rudet-a" kazao je da i je i firma uložila nešto novca, ali nije precizirao koliko. Obaviješteni smo da će cijeli projekat koštati više od milion KM.

Kada prošetate gradom, između Hotela i Parka, vidjećete potoko zelene boje kako se ulijeva u Drinu. Danima. Niko nam nije objasnio koliko je to opasno.


Primjedbe

  1. Nisam mogao vjerovati, sretan sam i ponovno sam financijski stabilan i zahvaljujem Bogu što ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, savjetujte svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad ne uspijete i vaš će se život promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014