Kako se štiti budžet BPK-a (Starateljstva: odluka Vrhovnog suda FBiH)


Vrhovni sud Federacije BiH je u novembru 2012. godine odlučio povodom revizije Kantonalnog pravobranilaštva BPK Goražde na presude nižestepenih sudova (Općinski i Kantonalni). Ovim presudama iz 2011. godine obavezan je Kanton da tužiteljima  (šest radnika Centra za socijalni rad BPK-a Goražde od 10 koji su primali naknade) isplati iznose na ime obavljanja dužnosti staratelja. Uz to je Kanton obavezan da plati zatezne kamate te troškove parničnog postupka.

“Revizija se uvažava, nižestepene presude ukidaju i tužba odbacuje”. Tako glasi rješenje Vrhovnog suda FBiH.

Po čl. 249, st. 2 ZPP-a, ako je u postupku pred prvostepenim i drugostepenim sudom odlučeno o zahtjevu koji nije u sudskoj nadležnosti, revizijski sud će ukinuti rješenjem donesene odluke i odbaciti tužbu. U prevodu, u rješenjima o određivanju mjesečne naknade socijalni radnicima navedeno je da se ista donose na osnovu čl. 200 Zakona o upravom postupku, te je za eventualna potraživanja po osnovu ovih rješenja nadležan ovlašteni organ uprave.

Budući da je Kanton na osnovu ranijih presuda sudova, još u novembru 2011. godine  isplatio naknade socijalnim radnicima, bilo bi dobro da RTV BPK snimi prilog o tome kako će se ova sredstva vratiti u budžet BPK-a.

Podsjećam da je novinar RTV BPK u julu 2011. godine snimio pozitivan prilog o nepravosnažnim prvostepenim presudama u korist socijalnih radnika, s gostovanjem jednog od socijalnih radnika – privatnog tužitelja, koji je pohvalio Vladu BPK na čelu s premijerom Fraštom (“Posebno mi je drago što su pojedinci iz Vlade kad se to odlučivalo tada spoznali šta je budućnost centara za socijalni rad, šta je budućnost socijalne zaštite, kako treba štiti interese onih koji to nisu sposobni, da sami funkcionišu. Posebno mi je to drago, i u to ime ja im se lično zahvaljujem”), pa bi bilo lijepo da i o rješenju Vrhovnog suda FBiH informiše javnost.

Isto tako, bilo bi krajnje odgovorno i lijepo da par poslanika u Skupštini BPK-a (Popović, Marić, Žuga) dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju skoro dvije godine (a neki i više) o tome koliko je novca utrošeno na starateljstvo i šta se sve može uraditi s tim parama, a da je korisno za  djecu bez roditeljskog staranja.

Ministrima, premijerima, koji mogu biti sve i svašta,  i doktori, i pravnici, i ekonomisti, i inžinjeri i profesori, poručujem i preporučujem da poštuju i cijene struku, kao što je ja poštujem i cijenim,  samo mogu dati prijedlog i sugestiju, ali neću donijeti odluku u njihovo ime i profesionalno degradirati drugu struku. Ne odlučujem u ime doktora o dijagnozi niti ekonomiste kako će planirati budžet.  Pri tome je ostala stručna sitnica, (zbog koje sam i dala ostavku) da li su ili nisu rješenja o naknadama još uvijek na snazi, da li naknadama iz penzija štićenika ali i iz budžeta,  a to možda otkrijemo na sljedećoj fotografiji.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014