Goraždanski aprilski semafor od 5 miliona KM


Crveno, zeleno ili žuto svjetlo za 5 miliona iz Budžeta BPK?


Sa sjednice Vlade BPK-a Goražde održane 20. aprila 2012. godine, lansiran je bombastičan naslov:

„Od Ustavno-pravne i zakonodavne komisije Skupštine BPK-a zatražena ocjena zakonitosti i ustavnosti odluka u Zakonu o izvršenju budžeta BPK za 2012.godinu“
http://www.bpkg.gov.ba/vijesti/16209/od-ustavno-pravne-i-zakonodavne-komisije-skupstine-bpk-zatrazena-ocjena-zakonitosti-i-ustavnosti-odluka-u-zakonu-o-izvrsenju-budzeta-bpk-za-2012-godinu

Elem, izvršni organ koji se zove Vlada BPK-a Goražde tijelu zakonodavnog organa koji se zove Skupština BPK-a upućuje nešto što je bahato formulirano ovako:

“Na inicijativu ministra za privredu, Vlada je prema Ustavno-pravnoj i zakonodavnoj komisiji Skupštine BPK-a Goražde uputila zahtjev za preispitivanje zakonitosti i ustavnosti donesenih odluka u Zakonu u izvršenju budžeta BPK-a Goražde za 2012.godinu, kojim se kako je navedeno, krši ustavna nadležnost Vlade BPK-a i ometa funkcionisanje izvršne vlasti.”

I brucoši pravnog i studenti fakulteta za javnu upravu ili političkih nauka bi se zacrvenili kada bi na ispitu provalili formulaciju “odluke u Zakonu…”. Nisam mogla a da se ne zapitam u čemu je fol iza ove nesretno formulirane inicijative organa. Srećom, Zakon o izvršenju budžeta BPK za 2012. godinu je na internet stranici, pa sam mogla da ga analiziram.
http://www.bpkg.gov.ba/media/images/2011/05/zakon_o_izvrsenju_budzeta_za_2012_bpk_gorazde.pdf

Zakon o izvršenju budžeta BPK-a Goražde za 2012. godinu 


Stvar je, dakle, u oko 5 miliona maraka budžetskih sredstava koje Vlada BPK-a Goražde, po Zakonu o izvršenju budžeta BPK-a za 2012. godinu, ne može samostalno koristiti i dijeliti pojedincima, javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima, neprofitnim organizacijama. U odnosu na prošlogodišnji budžet, Vlada BPK-a gubi pravo da raspolaže sa 4.791.500 KM koje su namjenjene za transfere.

Podsjećanja radi, na sjednici Skupštine BPK-a Goražde održanoj 4. aprila 2012. godine, Skupština je uz glasove SDA (zeleno svjetlo) i bez glasova SDP-a (crveno svjetlo), a uz pomoć LDS-a (žuto svjetlo) i (jednog) poslanika iz BPS-a, usvojila Budžet BPK-a i Zakon o izvršenju budžeta BPK-a za 2012. godinu.Članovi  zakona koji reguliraju korištenje budžetskih sredstava, a koji su 2011. godine glasili „koristiti će se po programima na koje saglasnost daje Vlada Kantona” sada glase: „koristiti će se po programima na koje saglasnost daje Skupština Kantona“.

Istog dana, kada su SDP-ov ministar za privredu Imamović (i koaliciona SDP-SDA Vlada) ovakve odredbe zakona nazvali „kršenjem ustavne nadležnosti Vlade i ometanjem funkcionisanja izvršne vlasti“, poslanik LDS-a Goražde Mujagić  je u izjavi za medije kazao da su pogriješili što su glasali za ovakav Zakon o izvršenju (da se novac troši uz odobrenje Skupštine, a ne samo Vlade) te najavio da će pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona „kako bi odvezali ruke ministarstvima i dali im da sredstva troše...“.




Jadan Kanton s vlašću koja sama sa sobom ne priča 


SDP-ova  priča da je Vlada zbog ovoga troma i neefikasna i da je rad  Vlade nemoguć jer Skupština treba da donosi programe utroška sredstava je priča za malu djecu i da nije žalosna bila bi smiješna.

Programi, kao i kriteriji za raspodjelu sredstava, su od strane resornih ministarstava trebali biti napisani još krajem prošle godine, od strane Vlade i Skupštine usvojeni još prošle godine, kad i budžet,  jer im je osnov budžet, a sve  u saradnji i uz konsultacije sa njihovim korisnicima  i građanima!  Pa u toj Vladi već 3, 5 godine sjede pojedini ministri! U čemu je razlika u odnosu na prošle godine, osim u davanju saglasnosti na iste. Ni u čemu.  Ili, možda su ministarstva radila, programi utroška napisani, ali je najednom transparentno strogo povjerljivo  gdje se sredstva planiraju utrošiti i kome dodijeliti?

Sada građani ispaštaju jer je kasnio i budžet, a sad kasne i kroz programe utroška obećana sredstva. Ko je za to kriv?  Koalicija SDP-SDA, oba organa vlasti, i Vlada i Skupština, obje stranke koje zbog svoje nesposobnosti i nerada Vlade i Skupštine prebacuju krivnju jedna na drugu.  Dokaz nerada je što se u aprilu prepucavaju ima li programa nema li ih.....ili se po Koaliciji možda kao dokaz ove tvrdnje  treba obaviti naučno-istraživački eksperiment?

5  miliona, kakve li slučajnosti, upravo su partneri  SDA i SDP najavljivali da će se za Program razvoja BPK 2011-2014 godišnje izdvajati 5 mil KM za projekte definirane u Programu, koji je usvojila Skupština. Sjeća li se iko je li Vlada sačinila Plan implementacije Programa razvoja? Vjerovatno je Program razvoja postao još jedna ubleha koju nam je servirala koalicija SDA-SDP koja vlada kantonom već 3,5 godine.

Zakonsko reguliranje utroška budžetskih  sredstava


Ali, da se vratimo na semafor. Kako su drugi riješili pitanje korištenja budžetskih sredstava ? Načini su različiti.

U skladu sa odredbama iz nacrta  federalog zakona o izvršenju budžeta za 2012. godinu, sredstva raspodjeljuju u skladu s odlukom Vlade, osim sredstava za poljoprivredu koja se raspodjeljuju uz saglasnost nadležnog parlamentarnog odbora.

Po Zakonu o izvršenju budžeta Distrikta Brčko za 2011. godinu, raspored vrši Vlada, a sredstva za povratak i socijalno ugrožene kategorije raspodjeljuju Vlada i Skupština.

Po zakonu o budžetu institucija BiH ....za 2010. godinu, raspodjela se utvrđuje zakonima, odgovarajućim aktima Skupštine, Predsjedništva ili Vijeća ministara.

Čini se da ne postoje prepreke da Skupština, ukoliko tako odluči, raspodjeljuje sredstva za određene namjene onako kako to ona želi. Da li je potrebno da Skupština BPK-a  raspodjeljuje sredstva i, s jedne strane za povratak i socijalno ugrožene kategorije i,  s druge strane  privredu, kako je to u BPK novina u 2012. godini? - čini se da je stvar dogovora Skupštine i Vlade BPK-a. I još nešto, po Ustavu BPK-a Vlada odgovora Skupštini, a ne obratno.

Gdje je planirano 5 miliona


Napravila sam tabelu za sve koji žele da znaju o kojim se sredstvima  ovdje tačno radi i za koje funkcije  su sredstva  namijenjena. Istina je da se radi o sredstvima od oko 5 miliona KM kojima bi inače raspolagala ministarstva kojima su na čelu ministri  ispred  SDP-a. Da li su ta sredstava namijenjena za socijalne ili  privredne funkcije ili političke, kako i u kojoj mjeri, to svakako treba objektivno sagledati. Napominjem da se iznosi u donjoj tabeli odnose samo na "sporne" programe utroška, a ne na ukupne budžete ministarstava.


Transferi na koje se odnose promjene

Iznos sredstava za pojedine transfere
Zakon 2011
Zakon 
2012
11-Skupština Kantona  (tekući transferi pojedincima i tekući transferi neprofitnim organizacijama)
40.000 + 100.000 = 140.000 KM

Vlada
Vlada i Skupština
15 – Ministarsvo za pravosuđe, upravu i radne odnose (tekući transferi neprofitnin organizacijama)
15.000 KM
Vlada
Vlada
16 – Ministarstvo za finansije (tekući transferi općinama Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača)
1.200.000 + 1.200.000 + 1.200.000 =
 3.600.000 KM

Vlada
Vlada
17 – Ministarstvo za privredu (tekući transferi drugim nivoima vlasti, tekući transferi neprofitnim organizacijama, subvencije  javnim preduzećima, subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima i kapitalni transferi drugim nivoima vlasti)
250.000 + 120.000 + 240.000 +  590.000 + 160.000 = 1.360.000 KM

Vlada
Skupština
19 – Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice (tekući transferi pojedincima, tekući transferi neprofitnim organizacijama, tekući transferi drugim nivoima vlasti i kapitalni transferi)
370.000 + 30.000 + 1.110.000 + 470.000 = 1.980.000 KM

Vlada
Skupština
20 – Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (tekući transferi drugim nivoima vlasti, tekući transferi pojedincima, tekući transferi neprofitnim organizacijama i kapitalni transferi)
1.570.000 + 480.000 + 10.000 + 300.000 = 2.360.000 KM

Vlada
Vlada
21 – Ministarstvo za boračka pitanja  (tekući transferi pojedincima,  tekući transferi neprofitnim organizacijama, kapitalni transferi)
761.500 + 400.000 + 150.000 =
1.311.500 KM

Vlada
Skupština
23 –Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša  (tekući transferi drugim nivoima vlasti, tekući transferi pojedincima, tekući transferi neprofitnim organizacijama)
15.000 + 3.000 + 5.000 = 23.000 KM
Vlada
Vlada

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014