A za koga smo glasali na izborima 2014?




Pobjednici



SDA BPK je sa ukupno 3.114 glasova pobjednica općih izbora u BPK. U odnosu na opće izbore 2010, na općim izborima 2014 dobila je nova 234 glasa. Ipak, u odnosu na glasove dobijene na općinskim izborima u Goraždu održanim 2012, SDA je na izborima 2014 u Goraždu izgubila 253 glasa. U odnosu na 2010. godinu, SDA ima rast od 0,55%.

SBB BPK je sa 2.613 glasova druga stranka u BPK-a. Može se pohvaliti stalnim porastom glasova, u odnosu na izbore održane 2010. godine porasla je za 891 novi glas. Ipak, u Skupštini BPK imaće mandat manje od SDA (SDA – 6, SBB – 5). Iako stalno raste, i SBB je među gubitnicima. Najgore je na cilj stići drugi. Može mu ipak biti utjeha to da zamalo nije pobijedio i da su obje stranke u Goraždu raspoložene da zajedno formiraju vlast. SBB ima rast od 6%.

SDA ima 501 glas više od SBB-a.


Gubitnici


SDP BPK je najveći gubitnik izbora 2014. Iako smo od viđenijih goraždanskih SDP-ovaca i SDP-ovki pred ove izbore mogli čuti da u Goraždu svi rade, da su oni iz SDP-a vratili osmijeh na lica građana, te da je dolaskom na vlast SDP-a zaposleno 2.000 ljudi, ti sretni i zaposleni ljudi su im zaboravili glasati za njih. SDP BPK je u odnosu na opće izbore 2010, na općim izborima 2014 izgubio 2.133 glasa. SDP ima pad od 16%.

Kako je SDP radio tako je i dobio. Suvišno mi je sada govoriti o rezultatima SDP-a BPK-a, o tome sam u protekle tri godine pisala na blogu, kao što sam pisala da su na prošlim općinskim izborima izgubili 1.000 glasova, da im je tih 1.000 glasova uzela SDA, i da će još izgubiti. Tako je SDP dao doprinos pobjedi SDA. Nije se SDA toliko digla, koliko je SDP prop’o.

Gubitnik broj 2 je Narodna stranka Radom za boljitak koja je za četiri godine izgubila 1.083 glasa.

Treću poziciju u gubljenju glasova drži Stranka za BiH koja godinama kontinuirano gubi glasove, u protekle četiri godine izgubila je 818 glasova.


Mandati u Skupštini BPK-a


25 poslaničkih mandata u Skupštini BPK-a dijeli 11 političkih stranaka.

Osim SDA (6 mandata) i SBB-a (5 mandata), čak 5 stranaka u Skupštini BPK-a imaće po 2 mandata (SBiH, SDP, DF, Stranka za bolje Goražde i BPS). Po jedan mandat imaće čak četiri stranke (Novi pokret, Stranka dijaspore, Liberalna stranka i A-SDA).

DF ipak nije prestigao SDP. Ima samo dva mandata, kao i SDP. To  i nije tako loše, 
budući da su se tek osnovali.


Ramović (SBB), Kurtović (SDA), Frašto (SDP)


Sva trojica bili su kandidati za načelnika Općine Goražde 2008, godine i uspješno kotiraju u političkom životu BPK-a godinama. Ovaj put su bili nosioci lista i zanimljivo je da su sva trojica dobili manje glasova nego što su imali na prethodnim izborima.

Od sve trojice najbolji je Ramović koji sa 1.848 glasova ima podršku 71% glasača stranke. Zanimljivo je da je na izborima održanim prije dvije godine (općinski 2012) imao čak 6.431 glas kao kandidat za načelnika ispred SBB-a. Razlika je minus od 4.583 glasova. Ovaj put za njega nisu glasali simpatizeri iz drugih stranaka.

Frašto je na ovim izborima dobio ukupno 555 glasova, što nije polovina podrške glasača stranke. Zanimljivo je da je na izborima održanim prije četiri godine (opći 2010) imao 1.373 glasa. Izgubio je premijer doktor više od pola glasova (minus od 818 glasova).

Kurtović je dobio 1.110 glasova ali to nije ni blizu polovini glasova glasača svoje stranke. Na općim izborima 2010 imao je 1.129 glasova. Njegovi glasači su disciplina i mašina.


Minimalnih 13?


SDA-6 + SBB-5 + DF-2 = 13

SDA-6+ SBB-5+SDP = 13

SDA-6+SBiH-2+DF-2+?……=13

SBB-6 +DF-2+SBiH-2 +?…….= 13

Kombinacija je bezbroj. SDA odlučuje, ima najviše mandata. Nekima je prihvatljivo da vlast u BPK-a  formiraju SDA i SBB, uz pomoć još jedne stranke (ne zna se koje), kako ne bismo imali kupovinu i prodaju glasova i kupljene poslanike i ministre. SDA i SBB 
 čekaju stavove centrala. 

Ko god da formira vlast, neće mu biti lako upravljati. 
Kako god da se odluči u centralama, mi smo na istom. 11 stranaka u Skupštini BPK-a. To dobiješ kad na listama imaš pola Goražda.


Sastav Skupštine BPK-a


U Skupštini BPK-a i političkom životu našeg grada/kantona sudjelovaće porazan broj žena ("čak" četiri).

SDA: Kurtović Mustafa, Hailović Adis, Obuća Aida, Delizaimović Alma, Ridžal Ramiz, Agović Adis. Prva rezerva: Mulahmetović Alma.

SBB: Ramović Muhamed, Kanlić Muradif, Mušović Sanel, Gabela Nihad, Omanović Muamer. Prva rezerva: Ćulov Nihad.

SBiH: Žuga Damir, Čeljo Senad. Prva rezerva: Turčalo Mehmed.

SDP: Frašto Emir, Došlo Suad. Prva rezerva: Mujković Dževida.

DF: Velić Edita, Zuko Neno. Prva rezerva: Kuduz Almir.

Stranka za bolje Goražde: Radeljaš Asim, Muharem Nedim. Prva rezerva: Rahman Ferid.

BPS: Haznadar Jasmin, Rašidović Almir. Prva rezerva: Sadiković Jasmin.

Novi pokret: Mujagić Rasim. Prva rezerva: Briga Zijad.

Stranka dijaspore: Fejzić Edim. Prva rezerva: Đogo Adijata.

LS: Milović Daliborka. Prva rezerva: Imamović Samir.

A-SDA: Obhođaš Salko. Prva rezerva: Pozderović Admir.



Poslanici u Parlamentu Federacije BiH


Ispred BPK-a i naše izborne jedinice, u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ušla su tri poslanika: Adžem Dževad (DF), Borović Mensud (SDA), Halilović Salem (SBIH).



Pregled glasova po strankama ( 2006-2014)


Tabelarni pregled glasova po strankama na izborima (od općih izbora 2006 do općih izbora 2014) možete vidjeti na slici. Za bolji pregled kliknuti na sliku.

Kako glasaju građani BPK-a (2006-2014)







Primjedbe

  1. Nisam mogao vjerovati, sretan sam i ponovno sam financijski stabilan i zahvaljujem Bogu što ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, savjetujte svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad ne uspijete i vaš će se život promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com) com) nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014