Probudila se uspavana ljepotica Vlada

Probudila se uspavana ljepotica Vlada BPK i iz sna bulazni.






PETAK

Nakon što je u petak, 7.2.2014. Bekto preciza Goražde predvodila proteste tokom kojih je u direktnom dijalogu direktorica Bekto Precize Enisa Bekto premijera Emira Frašta (SDP) upitala koga je tačno premijer zaposlio osim svoje familije, Bekto preciza je izdala saopštenje u kojem je tražila neopozivu ostavku Vlade BPK i općinskog načelnika:

Najznačajnije kompanije i privrednici Bosansko-podrinjskog kantona, predvođeni vlasnikom Bekto Precise, Redžom Bektom, Emkom Bosnia, Zlatnom niti i brojnim drugim subjektima i pojedincima, zahtijevaju, trenutnu, neopozivu ostavku Vlade BPK, na čelu sa gospodinom Emirom Fraštom kao i načelnika goraždanske općine, Muhameda Ramovića.

Goražde, grad kojeg su iz privrednog pepela podigli privatni poduzetnici, javašlukom i nemarom općinskih i kantonalnih vlasti, pretvara se u zapuštenu provinciju, oronule infrastukture, palanačke nekulture, gdje rođaci i prijatelji imaju prioritet u zapošljavanju.

Vlast, koja se kiti tuđim perjem i pokazuje tuđe uspjehe kao vlastite, nije učinila ništa za opće dobro ovoga Kantona već stvara klimu u kojoj je sama sebi svrha, ne može više odlučivati u naše ime.

Općinski načelnik, više vremena provodi na besmislenim putovanjima po svijetu o trošku siromašnih građana a da oni od toga nemaju ama baš nikakve koristi. Građanima BPK je dosta nepotizma, nesposobnosti i bahatosti ovakve vlasti koja gura probleme pod tepih a narodu prodaje „šarene laže”.



Na protestima je traženo da se hitno zakaže vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se smanjiti plate poslanicima i ministrima.



SUBOTA

U subotu, 8.2.2014., Vlada je održala hitnu sjednicu na kojoj je ponudila Skupštini svoj mandat na raspolaganje. Prije toga donijela je dokument naziva “Odluka o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava”. Mjere iz te odluke trebaju se provesti u roku od 30 dana.

Ovlaš sam pogledala odluku i njene mjere i izdvajam neke.

Vlada nas prepada.


U dijelu 1 - „Interventne mjere na osiguranju fizičke sigurnosti imovine i ljudi u vanrednim okolnostima“ Vlada nas prepada i kaže da su nam imovina i životi ugroženi.


Zašto nas Vlada prepada?! Zato što je izgubila kompas. Zato što ne znaju kako mi živimo. Zato što žive u svom svijetu u kojem je kićenje tuđim perjem princip. Pa SDP, koji vodi Vladu BPK, u vlasti je u BPK već šestu godinu, vjerovali ili ne!


U dijelu 2 - “Interventne mjere na osiguranju efikasnog upravljanja javnim resursima“, kao mjera se navodi osiguranje smanjenja plaća poslanika i ministara za 10%.

Kao mjera se navodi i potpuno obustavljanje isplata naknada za članove komisija. Pa zar se to od naknada za starateljstvo još uvijek plaća?! Mislila sam da je to ukinuto za sve! Tako ste to bar predstavljali, gospodo socijaldemokrate.


A vrhunac je mjera - „Zabrana bilo kakvog zapošljavanja osoba u KANTONU, jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na području kantona za vrijeme trajanja interventnih mjera.“


Draga rodbino i prijatelji, ništa od zapošljavanja.

Mislim, šta reći, koju poruku poslati?



U dijelu 3 – „Interventne mjere na poboljšanju materijalnog položaja socijalno ugroženih stanovnika kantona, uključujući mjere u oblasti zdravstva“ nema niti jedne mjere za poboljšanje položaja socijalno ugroženih stanovnika kantona. A od mjera u oblasti zdravstva Vlada navodi: „zaustaviti pojavu da pacijenti sami nabavljaju lijekove“. To nije mjera, gospodo! To je vrhunac licemjerstva.


U dijelu 4 – „Interventne mjere mjere u oblasti rada i smanjenja nezaposlenosti“, Vlada predviđa „Obezbjeđenje potpunog poštivanja prava radnika“, a policija će vršiti nadzor je li radnik na zasluženoj pauzi?

Sjetio se SDP da priča o radničkim pravima, nakon što je od imenovanja platformaške vlade u februaru 2011. glumio industrijalce. Kasno SDP na radnička  prava stiže.

Ima i mjera: „Osiguranje potpunog poštivanja zakona u postupku zapošljavanja osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde kako bi se garantovao ravnopravan tretman nezaposlenih lica u odnosu na njihov socijalni status, eliminisala korupcija i spriječila zloupotreba službenog položaja.“

To Vlada nekog optužuje?


KRIMINAL I KORUPCIJA


U dijelu 5 – „Interventne mjere u oblasti osiguranja vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije“, Vlada navodi da je mjera da „u saradnji s građanima ispita sve navode o postojanju sumnje u korupciju i izvršenje krivičnh dijela putem koje je oštećen javni interes“. Pa evo, ja javno pitam ko u Vladi čini krivično djelo već godinu i po neprovodeći odluku Vrhovnog suda FBiH po kojoj poimenice određeni socijalni radnici treba da vrate novac koji ste im isplatili iz budžeta?

Vrlo je bitna druga mjera: „Agencija za privatizaciju dostaviće detaljni pregled svih privatizacijskih ugovora sklopljenih od 01.01.1996 – 31.12.2012. godine putem kojih su privatizovana privredna društva, dijelovi privrednih društava i poslovni prostori u njihovom vlasništvu.“


Podjećam da je današnji predsjedavajući Skupštine Suad Došlo (SDP), u ono malo vremena dok je bio opozicija u ovom mandatu, javno obećao da će se kao borac protiv kriminala zalagati za procesuiranje lopova koji su nezakonito prodali imovinu kantona u Crnoj Gori (afera nekretnine Drine), procesuiranje lopova koji su pokrali platinu i srebro (afera Platina), utvrđivanje odgovornosti za naknade za starateljstvo (ovdje SDP da odgovara), itd., itd. A otkako je ponovo VLAST o ovome ni on ni SDP nisu progovorili ni riječi. Pogotovo premijer Frašto, koji je „jahao“ na aferi nekretnine Drine i obećao povrat višemilionske imovine Kantona.


U dijelu 6 – „Interventne mjere u oblasti obrazovanja, sporta i mladih“, Vlada je zaboravila bilo šta da napiše. Tu je odluka prazna. Ne zna čovjek bil plako il se smijo. 


O tome šta je Vlada predvođena SDP-om uradila baš u oblasti sporta, obrazovanja i mladih pisala sam ovdje na Blogu. Ništa posebno.

Na kraju, svi znamo šta je bilo sa SDP-ovim i SDA-ovim propalim Programom razvoja Kantona, vašim formiranjem komisija, vašim planovima i programima, obećanjima iz premijerovog ekspozea.


Sutra je nedjelja. Trgovina je počela u petak.

Probudila se uspavana ljepotica Vlada. Još jedna bajka u toku.

P.S. "Poruka načelniku Ramoviću: Godinama hodam Trgom i upadam u rupe. Sve što se u čaršiji izgradilo tokom tvojih mandata, izgradili su Turci za ovaj narod."







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014