Budžet BPK-a: nekom majka, a nekom maćeha

Sjećate li se naknada za starateljstvo? O njima ste čitali u Avazu i Slobodnoj Bosni, o njima sam govorila  na Face-u, BHT-u, i TV1. To su mediji koji su o ovim naknadama imali negativan stav, i o tome izvijestili.

A šta je o svemu izvijestila RTV BPK? U avgustu 2011., emitiran je maksuz prilog o prvostepenim presudama u korist socijalnih radnika, tokom kojeg smo vidjeli novinara u posjeti Centru za socijalni rad  i radnika Centra -tužitelja koji se lično zahvaljuje, ovim riječima, "pojedincima iz vlade koji su spoznali šta je budućnost centara za socijalni rad i kako treba štititi interese onih koji to nisu sposobni". Bio je to jedan jedini prilog koji je naša  RTV BPK emitirala o aferi koja je odzvanjala Federacijom.

Da podsjetim, 6 socijalnih radnika, od 11 koji su primali naknade, u novembru 2010. su tužili Centar zbog nagomilanih obračunatih a neisplaćenih naknada. U novembru 2011. goraždanski sudovi (općinski i kantonalni) su presudili u njihovu korist i iz budžeta BPK-a im je po nalogu tadašnjeg ministra finansija Pleha ekspresno isplaćeno tričavih 100.000 KM. U novembru 2012.,  Vrhovni sud FBiH je ove presude ukinuo i odbacio tužbe, što znači da od novembra 2012. do danas (evo već 10 mjeseci) Fraštova vlada ne radi ništa na vraćanju ovih sredstava u budžet i eventualnom formiranju programa ili fonda za pomoć djeci bez roditeljskog staranja u BPK-a. Da je sreće, o svemu bi RTV BPK izvijestila građane, radi se o čemeru o kojem su pisali značajni mediji. Ali RTV BPK nije izvijestila o tome da radnici treba da vrate novac, jer to je sramota premijera i njegove partije (da ne govorim o bremenu koji po pitanju naknada za starateljstvo nosi SDA).

Zašto onda pišem danas o televiziji koja nije izviještavala o problemu starateljstva, kao da se nije ni desio? Pišem jer su ovih dana pokazali neviđenu hrabrost, a ja znam kako je biti hrabar i suprostaviti se broju 1.

Pišem jer pretpostavljam da je bivša direktorica RTV BPK Jasmina Čohodar, zbog toga što je objavila moje pismo povodom ostavke, imala problema. A objavila ga je! Pišem jer sam oduvijek znala da o naknadama za starateljstvo nisu smjeli izvještavati, zbog pritiska (osim onog pozitivnog  maksuz priloga).

Danas su zaposleni u RTV BPK u štrajku, već četvrtu sedmicu, i traže svoje zarađene plate i rad bez političkog pritiska.

27.08.2013. na TV Hayat je objavljen prilog u kojem je rečeno:

Iz sindikata RTV BPK tvrde kako je politički pritisak na uređivačku politiku ove televizije išao do te mjere da se iz vlade određivalo ko može uređivati kontakt emisije i ostatak programa. Takva praksa je primjenjena i prilikom sistematizacije radnih mjesta, pa je došlo do urušavanja programa.

"Biraju se uvijek podobni, a ne sposobni. Želimo da se na to, jednom za sva vremena, stavi tačka", hrabro je izjavila u kameru predsjednica Sindikata RTV BPK Elma Geca.

Ni u vladi ovog kantona izgleda niko ne radi. Niko tokom dana nije odgovorio na naša pitanja o štrajku. Možda su u vladi zaista navikli da sami određuju koja će im pitanja biti postavljena pa im uskraćivanje takve prakse teško pada. Tako zaključuju na TV Hayat.

29.08.2013. priča se nastavlja, postiže se dogovor između Sindikata RTV BPK i premijera i usaglašava tekst Sporazuma. SDP-ov premijer Frašto tako u novinarske kamere kaže: « Svoje obaveze prema njima ćemo izvršiti što se tiče ovog finansijskog dijela, a što se drugih obaveza tiče mislim da smo prva vlada koja govori o tome da će promijeniti prostorije, da smo to govorili, da imamo plan za to, da govorimo o tom, o opremi i da će to… o tom i radimo nešto, planiramo, znači, ostale stvari su nam neprihvatljive u onom  dijelu u kom oni ulaze u uređivanje menadžmenta i politike koju ta kuća vodi, dakle, tu se ne slažemo. »

Vladi ovog kantona ne odgovara objektivnost medija i izvještavanja, pa će konačan epilog priča dobiti sutra, zaključuje nakon ove izjave novinar Hayata.

Da li vjerovati ovakvim izjavama premijera, da je ovo prva vlada koja će da riješi pitanje prostora, opreme?! Premijer ili zaboravlja ili ne govori istinu; ovo je obećao i u svom ekspozeu na dan kad je imenovana njegova prva vlada, u februaru 2011., sve ovo je navedeno i u (SDP-ovom) Programu razvoja BPK 2011-2014 usvojenom na sjednici Skupštine BPK u maju 2011.  Dakle, zašto bi neko već dvije i po godine vjerovao u  njegova obećanja?
 
Riža RTV BPK
30.8.2013. Sindikat izdaje saopštenje da su i dalje u štrajku, i i dalje čekaju obećanu aprilsku platu, i majsku, i junsku, i ………. Sporazum nije dostavljen.

« Sindikat želi da vjeruje kako je riječ samo o sporosti kantonalne administracije, a ne da iza svega stoje neki drugi razlozi kako bi štrajk potrajao što duže, a time i javnost u kantonu ostala uskraćena za mnoge informacije », poručuju iz Sindikata RTV BPK.


Ostaje mi da se pitam, nakon ove hrabrosti novinara RTV BPK, da li ćemo tako uskoro u programu vidjeti i prilog o presudi Vrhovnog suda te da će novinar televizije Benun Š.  ovaj put istražiti priču zašto još nisu i kada će socijalni radnici vratiti novac i zašto ih u svemu podržava SDP i koliko je sredstava potrošeno za naknade za starateljstvo od 2006-e do 2011?. ; ili da će  neki drugi novinar/ka snimiti prilog o tome ko su zaposleni koji su na spisku instruktora i popisivača; čija djeca u Goraždu mogu da rade, a čija ne?….

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014