Nisu njihova djeca


Nisu njihova djeca.


Na sjednici Skupštine BPK Goražde, održanoj 19.06.2013., razmatran je Izvještaj o radu za Centra za socijalni rad BPK-a za 2012. godinu. Povodom ovog izvještaja diskutovala su čak tri poslanika, Sevda Popović, Rasim Mujagić (koji je pohvalio rad Vlade, pardon Centra) i Damir Žuga. Izvještaj je jednoglasno usvojen.

Pratila sam razmatranje ove tačke, jer me zanimala problematika starateljstva.

Očekivala sam da će poslanici i ministri  obavijestiti građane da Vlada BPK-a aktivno radi na povratu  u budžet novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM, od kojih sredstava će se formirati Fond za podršku djeci bez roditeljskog staranja.




Podsjećam, uz aminovanje Vlade BPK koju su činili SDP i SDA u martu 2011. godine, šest socijalnih radnika u novembru 2011. godine naplatilo  je putem presuda goraždanskih sudova iznos od 100.000 KM na ime neisplaćenih naknada za starateljstvo nad licima koja nisu sposobna da se brinu o sebi (ranije im je isplaćeno još toliko).

U novembru 2012. godine, Vrhovni sud FBiH je ukinuo ove presude po osnovu revizije i time je otvoren proces za povrat 100.000 KM u budžet.

Ali, naravno, ni poslanici ni ministri nisu pomenuli vraćanje novca u budžet BPK-a i formiranje Fonda. Izuzev Sevde Popović, koja se dosljedno bavi pitanjem starateljstva.

Nisu njihova djeca, a nije ni njihov džep. Pardon, budžet.

 “Jesu li počele isplate po presudama koje je Vrhovni sud FBiH donio na osnovu revizije starateljstva po presudama nižih sudova? Svi znaju za ovo, ali se prave da ne znaju o čemu se radi”, pitala je poslanica Sevda Popović direktoricu Sanelu Zec.

Zec je odgovorila: « To vodi Kantonalno pravobranilaštvo, oni su nam samo proslijedili presude i dalje postupak ne vodi Centar, to je nadležnost Pravobranilaštva. »


Dvoje djece koja nisu vaša djeca

Niti je poslanike (čast izuzetku) niti Vladu BPK-a niti Centar briga za 100.000 KM koje treba da se vrate u budžet i sa kojima se može pomoći djeci, njih oko 30 u domovima. Nisu njihova djeca.

U 2012. godini dvoje djece koja su bila smještena u domove  napunilo je 18 godina i djeca su se vratila u BPK-a.

“U Izvještaju piše da su djeca tokom šest mjeseci dobijala po 400 KM mjesečno kroz projekat jedne nevladine organizacije, i da Centar pruža “podršku djeci na putu ka osamostaljenu”. Ne piše šta ta podrška konkretno podrazumijeva”, kazala je Popović.

“Dakle, nije ispoštovan zaključak Skupštine iz 2011. godine kojim sam predložila da se napravi program mjera podrške djeci bez roditeljskog staranja koja su napunila 18 godina, niti se zna šta se sa tom djecom dešava kada napuste domove”, upitala je direktoricu Centra Sanelu Zec.

Direktorica Sanela Zec je odgovorila: «Podrška se ogleda u tome da se licu pribavi određena dokumentacija, da riješe stambeno pitanje, da se prijave na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Centar radi sa Zavodom i firmama koje izlaze u susret da zaposle ta lica, znači, sa tim licima se sačini Plan aktvnosti i zaštite, koji podrazumijeva 6 mjeseci aktivnog rada i 6 mjeseci praćenja kada se lice osamostali. Predlagali smo općini i kantonu da se osigura jedna stambena jedinica kao privremena za ova lica, ali nismo dobili odgovore.»

A DA KUPITE DJECI KUĆU OD PARA?
200.000 KM  od socijale za sirotinju
Ovo se davalo i uzimalo samo u Goraždu!


Bravo premijeru Frašto, bravo SDA, bravo SBB. Bravo SDP. Svi se pravite ili naivni, ili.... 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Top 10 ubleha SDP-a BPK-a

Izložba mojih odbijenica u 2014: Naći posao bez štele u BiH......nemoguća misija

A za koga glasati? Šta smo izabrali na izborima 2010 i Liste za izbore 2014